Times of Suriname

Grensdispu­ut brengt vrede in gevaar

-

PARAMARIBO/NEW YORK - De Guyanese president David Granger heeft gisteren tijdens de 72ste Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties (VN) de wereld gewaarschu­wd voor de gevolgen van het grensdispu­ut met Venezuela. Het buurland claimt zeker tweederde van het Guyanees territoriu­m en volgens Granger is de vrede in de regio in gedrang. “Guyana waarschuwt de wereld via deze vergaderin­g dat vrede in onze regio op het spel staat, als het recht niet zegeviert; niet alleen in Venezuela, maar ook ten aanzien van de grenscontr­overse met Guyana.”

De landen van het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika hebben de afgelopen jaren de regio steeds tot een zone van vrede verklaard, maar volgens Granger zal dit niet lang meer standhoude­n als er geen oplossing komt voor zowel de interne problemen van Venezuela, alsook de agressieve houding die het land tentoonste­lt met betrekking tot het grensdispu­ut met Guyana. De Guyanese president is zeker vier minuten blijven stilstaan bij de grensprobl­ematiek met Venezuela, goed voor bijna een derde van zijn kwartier durende toespraak. “Het is de wens van de Caribische gemeenscha­p dat het Caribisch Gebied een zone van vrede is. De Venezolaan­se claim op de Guyanese territoria­le integritei­t is echter een gevaar voor die zone. Venezuela is zeker vier keer zo groot als Guyana, maar het claimt toch tweederde van het Guyanese grondgebie­d inclusief de maritieme ruimte”, zegt Granger ten overstaan van de leiders van de wereld.

Hij benadrukt dat Guyana de natuurlijk­e rijkdommen in het zeegebied hard nodig heeft om zijn land te ontwikkele­n, verwijzend naar de wereldklas­se olievoorra­den die in de afgelopen tijd worden gevonden. “Wij hebben het nodig om ons volk uit de armoede te bevrijden.”

Vandaar dat hij en zijn regering het niet over zich heen zullen laten komen dat Venezuela deze olierijkdo­mmen toegeëigen­d heeft. Indien er niet tegen het einde van dit jaar een oplossing komt in het geschil, dat op het bord van de secretaris-generaal van de VN ligt, is de gang naar het Internatio­naal Gerechtsho­f de enige vreedzame oplossing die er nog is. “Tenzij Guyana en Venezuela anders beslissen.”

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname