Times of Suriname

Grote ravage in Puerto Rico door orkaan Maria

-

PUERTO RICO – Orkaan Maria zorgde gisteren voor een complete stroomuitv­al op het eiland Puerto Rico. Ongeveer 3,4 miljoen mensen zaten zonder stroom. Gisteren kwam orkaan Maria met een windkracht van 4, de op een na hoogste categorie, met windsnelhe­den van 250 kilometer per uur aan land in Yabucoa, het zuidoosten van Puerto Rico.

Volgens de lokale autoriteit­en heeft Maria alles op haar pad vernietigd. Het National Hurricane Center meldt dat de orkaan inmiddels is afgezwakt naar de derde categorie, de op twee na zwaarste categorie. De orkaan haalt daarmee windsnelhe­den tot 210 kilometer per uur en gaat langs de hoofdstad San Juan. De storm deed gebouwen in de stad schudden en het puin vloog door de straten. Ook enkele gebouwen zijn ingestort. Radars van het lokale weerstatio­n zijn uitgeschak­eld door de harde wind. Gouverneur Ricardo Rossello van Puerto Rico heeft een avondklok ingesteld. Bewoners mogen tussen 18.00 uur en 6.00 uur ’s morgens hun woningen niet verlaten en worden aangeraden om binnen te blijven.

Autoriteit­en waarschuwe­n dat op sommige plaatsen op het eiland ongeveer 66 centimeter regen kan vallen. Ook kunnen zich levensgeva­arlijke stormvloed­en, overstromi­ngen en modderstro­men voordoen. Duizenden mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de gouverneur van Puerto Rico en zijn naar officiële opvangloca­ties gegaan. Volgens Rossello gaat het om ongeveer tienduizen­d mensen en 186 huisdieren die een veilig heenkomen hebben gezocht. In Puerto Rico wonen ongeveer 3,4 miljoen mensen.

Het is verder bij de autoriteit­en van het eiland nog niet bekend als er mensen als gevolg van de orkaan zijn komen te overlijden of gewond zijn geraakt. De autoriteit­en zijn vooral bij de ingestorte gebouwen nog bezig na te gaan als er slachtoffe­rs zijn. Naar verwachtin­g stormt Maria vandaag verder in de westnoordw­estelijk of noordweste­lijke richting. De laatste keer dat een zware orkaan over Puerto Rico trok, was in 1932. Die orkaan was ook categorie 4.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname