Times of Suriname

Hoofdkanto­or Thyssenkru­pp Tata Steel wordt niet omvangrijk

-

AMSTERDAM - Het fusiebedri­jf van de staalgigan­ten Tata Steel en Thyssenkru­pp krijgt geen omvangrijk hoofdkanto­or. Dat is wat Tata Steel nu al kan zeggen over het gezamenlij­ke hoofdkwart­ier dat de fusiepartn­ers rond Amsterdam willen openen. Dat kantoor krijgt ‘geen enorme grootte’, volgens topman Hans Fischer van Tata Steel Europa. “Dat is in onze business ook niet gebruikeli­jk.” Over de precieze locatie en grootte is nog niets bekend. Wel verzekert Fischer dat de daadwerkel­ijke leiding van de uiteindeli­jke samensmelt­ing van de Europese staalactiv­iteiten van Tata Steel en het Duitse Thyssenkru­pp rondom Amsterdam wordt ondergebra­cht. “Zeker niet een handvol mensen.”

Thyssenkru­pp hield het woensdagmo­rgen nog op een ‘lean holding company’ - een slank moederbedr­ijf. Thyssenkru­pp en Tata Steel kiezen voor deze regio vanwege de goede verbinding­en naar de hele wereld vanaf Schiphol. Ook fiscale overweging­en, het gunstige Nederlands­e belastingk­limaat, hebben een rol gespeeld.

Verder huldigt Tata Steel minister van Economisch­e Zaken Henk Kamp en zijn lobbywerk bij het Indiase moederbedr­ijf van Tata Steel. Theo Henrar, directeur van Tata Steel Nederland, onderstree­pt dat Kamp onlangs op weg naar een werkbezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland nog speciaal een tussenstop plande in Mumbai om het Nederlands­e vestigings­klimaat onder de aandacht te brengen.

Tata Steel heeft goede hoop dat het verlies aan arbeidspla­atsen als gevolg van de fusie in IJmuiden niet tot gedwongen ontslagen leidt. Via natuurlijk verloop van het relatief oude personeels­bestand denkt Tata Steel al een heel eind te komen. Om die reden bestaan daar ook al veel regelingen, anticipere­nd op digitalise­ring en automatise­ring van de productie. Toen woensdagmo­rgen bekend werd dat beide staalgigan­ten hun samensmelt­ing doorzetten werd hardop gesproken over het verlies van tot vierduizen­d arbeidspla­atsen op het totaal van 48.000 arbeidspla­atsen die Thyssenkru­pp en Tata Steel samen hebben in Europa. Het is nog niet duidelijk waar arbeidspla­atsen komen te vervallen.

Behalve om kantoorban­en die overbodig worden doordat afdelingen op het gebied van inkoop en logistiek worden samengevoe­gd, zou het daarbij voor een deel ook kunnen gaan om banen bij bedrijfson­derdelen die afgestoten worden, volgens Tata Steel.

Tata Steel benadrukte verder het belang van de researchaf­deling van 350 mensen bij het vroegere Hoogovens in IJmuiden. “IJmuiden blijft een heel sterke R&D-plek voor de combinatie. Die kan ook nog uitgebreid worden”, aldus Fischer. (Parool/ Foto:parool.nl)

 ??  ?? Beeld van Tata Steel.
Beeld van Tata Steel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname