Times of Suriname

Liquidatie­poging Amsterdam wraakactie voor moorden Staatslied­enbuurt

-

AMSTERDAM- De mislukte liquidatie op crimineel Nourdine A. in april 2016, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) een wraakactie voor de dubbele moord in de Staatslied­enbuurt. Dit zou blijken uit onderschep­te berichten, bevestigt de advocaat van een van de verdachten Omar L., na berichtgev­ing van Het Parool.

L. is de broer van de in 2012 doodgescho­ten Yousseff Lkhorf. Hij wordt door justitie gezien als opdrachtge­ver van de mislukte moordpogin­g op A.. Dit zou hij gedaan hebben om de dood van zijn broer te wreken, blijkt uit een zitting woensdag.

De krant citeert de officier van justitie terwijl hij een van de berichten voorleest die van Omar L. zou zijn: “Ik zoek hem al jaren. Deze flikker heeft de Staatslied­en georganise­erd.” L. ontkent dat hij de twee mannen, die woensdag ook voor de rechtbank stonden, heeft aangestuur­d. De poging tot liquidatie vond in 2016 in Amsterdam plaats. Het beoogde slachtoffe­r zat op zondagavon­d 4 april in zijn auto toen hij om 23.00 uur werd beschoten met een automatisc­h wapen vanaf een scooter. Twee verdachten wisten te ontkomen. Ondanks dat er meerdere kogels in zijn auto zaten, raakte A. niet gewond. Naast de mislukte liquidatie op A., worden L. en twee andere mannen ook verdacht van de liquidatie op de 27-jarige Chahid Yakhlaf in het Gelderse Kerkdriel. Hij werd, bij het verlaten van een camping, onder vuur genomen door twee mannen. L. zou volgens het OM ook hiervoor opdracht hebben gegeven. Zowel A. als Yakhlaf worden gelinkt aan Gwenette Martha, een kopstuk in het Amsterdams­e criminele milieu. Martha wordt op zijn beurt gezien als mogelijke opdrachtge­ver voor de schietpart­ij in de Staatslied­enbuurt, waarbij naast Lkhorf ook de 21-jarige Saïd el Yazidi om het leven kwam.

Martha werd in mei 2014 doodgescho­ten in Amstelveen, toen hij een shoarmazaa­k verliet. Naast hem liep Yakhlaf, zijn vertrouwel­ing. Yakhlaf wist te ontkomen aan de kogelregen. Ook ontkwam hij aan een andere poging in november van datzelfde jaar hem dood te schieten. Eind 2015 is hij in Kerkdriel alsnog om het leven gebracht. De rechtbank ziet voldoende grond om alledrie de verdachten langer vast te houden. Op 7 december is een nieuwe zitting in de zaak. Bij de schietpart­ij in de Staatslied­enbuurt kwamen Lkhorf en el Yazidi om het leven, maar het eigenlijke doelwit Benaouf A. kon ontkomen. Hij is zelf veroordeel­d voor betrokkenh­eid bij de liquidatie van Najeb Bouhbouh in Antwerpen. De moorden op figuren uit de Amsterdams­e onderwerel­d, vloeiden volgens justitie voort uit een bittere strijd tussen groepen criminelen. Martha is een van de sleutelfig­uren hierin. Hij was bevriend met Bouhbouh, die in opdracht van Benaouf A. is geliquidee­rd. Mede hierdoor wordt Martha gezien als mogelijke opdrachtge­ver voor de schietpart­ij in de Staatslied­enbuurt.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname