Times of Suriname

Invallen en arrestatie­s bij Catalaanse ministerie­s

-

SPANJE - De Spaanse politie heeft gisteren in Barcelona twaalf Catalaanse regeringsf­unctionari­ssen opgepakt, onder wie Josep Maria Jové, de tweede man van het Ministerie van Financiën. Dat melden Spaanse media. De Spaanse regering probeert te verhindere­n dat Catalonië op 1 oktober een referendum houdt voor onafhankel­ijkheid. De arrestatie­s vonden plaats tijdens een serie invallen bij de Catalaanse ministerie­s van onder meer Financiën, Binnenland­se Zaken en Buitenland­se Zaken. De politie is al enkele dagen bezig met dergelijke doorzoekin­gen. Dinsdag namen agenten 45.000 brieven in beslag die de Catalanen naar burgers wilden sturen om hen van het referendum op de hoogte te stellen. De Catalaanse president Carles Puigdemont beschuldig­t de Spaanse regering van een totalitair­e houding en noemt de arrestatie­s van de regeringsf­unctionari­ssen onwettig. Ook zegt hij dat de stemming doorgaat. Omdat de roep om onafhankel­ijkheid in Catalonië de laatste jaren groter wordt, kondigde Puigdemont in juni een referendum aan. De Spaanse regering beschouwt de Catalaanse pogingen los te komen van Spanje als illegaal. Het Grondwette­lijk Hof heeft het referendum verboden, totdat rechters hebben bepaald of het inderdaad niet strookt met de wet. Madrid zette de afgelopen jaren al achttien keer een streep door een verzoek uit Catalonië om een volksraadp­leging te organisere­n. Bij een onofficiëe­l referendum in 2014 was ruim 80 procent van de stemmers vóór uittreding. Die uitslag was waarschijn­lijk vertekend, doordat de meeste tegenstand­ers niet de moeite namen hun stem uit te brengen. Nu de Catalaanse regering het referendum op 1 oktober doorzet, probeert Spanje er alles aan te doen om de stemming tegen te houden. Dat terwijl uit peilingen blijkt dat veruit de meeste Catalanen het een goed idee vinden dat er een referendum komt. De Spaanse overheid verbood bijeenkoms­ten over het referendum buiten Catalonië, haalde websites uit de lucht en vervolgt enkele honderden burgemeest­ers die het referendum steunen. Het Ministerie van Financiën in Madrid nam dinsdag de controle over de Catalaanse begroting sterker in handen, om te voorkomen dat er publiek geld wordt gebruikt voor het referendum.

(NRC.nl)

 ??  ?? Demonstran­ten, die in Barcelona hun onvrede kenbaar maakte tegen de arrestatie van topambtena­ar Josep Maria Jové. (Foto: Reuters.com)
Demonstran­ten, die in Barcelona hun onvrede kenbaar maakte tegen de arrestatie van topambtena­ar Josep Maria Jové. (Foto: Reuters.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname