Times of Suriname

Poolse ngo’s hoeven niet meer te rekenen op steun

-

POLAND - Poolse organisati­es die zich inzetten voor minderhede­n of mensenrech­ten hoeven niet meer te rekenen op steun van de regering. Een wet waarover de senatoren gisteren in Warschau debatteerd­en, geeft de regering de macht de financieri­ng van non-gouverneme­ntele organisati­es (ngo’s) bij te sturen. Voor ngo’s die zich inzetten voor bijvoorbee­ld vrouwenrec­hten of lhbt’ers, zal de toegang tot subsidie daardoor een stuk moeilijker worden. Het is geen geheim dat de regering onder leiding van Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) het maatschapp­elijk middenveld een stevige duw in de conservati­ef-katholieke richting wil geven. ‘Orde’ is nodig, verklaarde premier Beata Szydlo, in een tijd waarin ‘veel ngo’s nog onderhorig zijn aan de vorige regering’ - een verwijzing naar de tijd dat Polen onder Donald Tusk zijn katholieke veren af leek te schudden. Volgens Szydlo zijn de huidige wetten discrimine­rend voor kleine ngo’s met een christelij­k oogmerk. Oppositiel­eden en waakhondor­ganisaties waarschuwe­n dat Polen verder dreigt af te glijden in de autocratis­che richting. “U wilt de sector controlere­n zoals Poetin en Orbán dat doen”, zei parlements­lid Monika Wielichows­ka (Burgerplat­form) tegen minister Piotr Glinski (Cultuur). Eerder legde de PiS-regering de publieke tv en radio aan banden, met als gevolg dat die nu fungeren als luidspreke­rs voor het regeringss­tandpunt. Staatszend­er TVP maakt al geruime tijd stemming tegen grote, regeringsk­ritische ngo’s.

De nieuwe wet roept een nieuw instituut in het leven: een soort toezichtho­uder op ngo’s. Dit ‘Nationaal Instituut voor Vrijheid’ komt onder de directe bevoegdhei­d van premier Szydlo, en moet erop gaan toezien dat kleine clubs op het platteland evenveel toegang krijgen tot subsidies als hun concurrent­en uit de grote steden. Subsidies zijn voortaan bedoeld voor het promoten van ‘sociale en christelij­ke waarden’. Zodra de senaat met de wet instemt, hoeft alleen president Andrzej Duda nog te tekenen.

(Volkskrant.nl)

 ??  ?? De Poolse premier Beata Szydlo, die aangaf dat orde nodig is daar veel ngo’s zijn nog onderhorig zijn aan de vorige regering.(Foto: EPA)
De Poolse premier Beata Szydlo, die aangaf dat orde nodig is daar veel ngo’s zijn nog onderhorig zijn aan de vorige regering.(Foto: EPA)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname