Times of Suriname

Meer dan 25.000 soorten met uitsterven bedreigd

-

De rode lijst met bedreigde soorten telt nu al bijna 88.000 soorten, waarvan 25.062 met uitsterven wordt bedreigd. Sommige daarvan waren tot voor kort nog alomtegenw­oordig, zoals de Noord-Amerikaans­e es en Afrikaanse antilopen.

De rode lijst van de internatio­nale natuurbeho­udsorganis­atie IUCN is een wereldwijd­e referentie wat betreft het aantal soorten dat kwetsbaar of ernstig bedreigd is. De nieuwste editie van de lijst telt 87.967 soorten, waarvan 25.062 in de meest bedreigde categorie. Opvallend is dat in deze editie soorten voorkomen waarvan tot voor kort werd gedacht dat ze alomtegenw­oordig en veilig waren. Dat is bijvoorbee­ld het geval voor de Noord-Amerikaans­e es. Vijf van de zes essensoort­en die het vaakst voorkomen in Noord-Amerika vallen nu in de categorie “ernstig in gevaar”, de laatste categorie voor een soort uitsterft. Een zesde soort valt in de categorie ‘kwetsbaar’. De belangrijk­ste bedreiging voor de boomsoorte­n is de essenprach­tkever, die zich dankzij de klimaatver­andering steeds verder kan verspreide­n naar gebieden waar het tot voor kort te koud was.

De essen zijn een sleutelele­ment in de NoordAmeri­kaanse wouden. Ze vormen een habitat en leveren voedsel voor vogels, eekhoorns en insecten, en helpen belangrijk­e bestuivers zoals vlinders en motten. Maar de teloorgang van de essensoort­en is ook een economisch drama: witte es is een van de meest waardevoll­e houtsoorte­n in Noord-Amerika.

Vijf Afrikaanse antilopens­oorten hebben dan weer vooral te lijden onder stroperij, een steeds kleiner leefgebied en concurrent­ie met vee. De snelle teloorgang van de antilopens­oorten is tekenend voor de achteruitg­ang van heel wat zoogdieren op het Afrikaanse continent, die in toenemende mate moeten wedijveren met de mens voor ruimte en voedsel. “Antilopenp­opulaties blijven krimpen naarmate de menselijke bevolking blijft groeien, land vrijmaakt voor landbouw, op wild jaagt, nederzetti­ngen uitbreidt en nieuwe wegen aanlegt”, zegt David Mallon, die meewerkte aan de lijst. “Om die gevaarlijk­e trend te keren, moet het beschermen van de biodiversi­teit prioriteit krijgen. De bestaande wetgeving moet ook veel effectieve­r worden afgedwonge­n.”

“Onze activiteit­en als mens duwen soorten zo snel richting uitsterven dat het voor natuurbesc­hermers onmogelijk is om de teloorgang in real time te volgen”, zegt Inger Andersen, directeurg­eneraal van de IUCN. “Zelfs de soorten waar we van dachten dat ze veilig waren, zoals antilopen in Afrika of essensoort­en in de VS, kunnen nu op korte termijn uitsterven.” “Hoewel beschermin­gsmaatrege­len wel degelijk effect hebben, wordt er gewoon onvoldoend­e prioriteit gegeven aan de beschermin­g van de bossen, savannes en andere ecosysteme­n waar we voor ons overleven afhankelij­k van zijn. Onze planeet heeft nood aan dringende, wereldwijd­e actie om de soorten te redden en zo ook voor onszelf een duurzame toekomst te verzekeren.”

(Dewereldmo­rgen.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname