Times of Suriname

11 procent wereld is ondervoed, 13 procent is obees

-

De VN is zeer kritisch in zijn jaarrappor­t waarin die de strijd tegen honger en ondervoedi­ng in kaart brengt. De goede resultaten van de afgelopen jaren stagneren. Tegelijker­tijd worden ook meer en meer mensen ongezond zwaarlijvi­g.

Elk jaar publiceert FAO, de VN-organisati­e voor landbdouw en voeding, zijn jaarrappor­t The State of Food Security and Nutrition in the World. “Na decennia van verbeterin­g is de honger in de wereld opnieuw toegenomen. In 2016 leden 815 miljoen mensen honger, dat is 11 procent van de wereldbevo­lking”, waarschuwt het rapport. Voor zijn onderzoek werkt de FAO samen met het Internatio­naal Fonds voor Landbouwon­twikkeling, het Wereld Voedselpro­gramma, het kinderfond­s van de VN (UNICEF) en de VN-Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie.

Honger en ondervoedi­ng zijn aanzienlij­k erger in conflictge­bieden en waar maatschapp­elijke organisati­es zwak staan. Van de 815 miljoen mensen met honger leeft 489 miljoen in conflictge­bieden. In Azië lijden 520 miljoen mensen honger, in Afrika 243 miljoen en in LatijnsAme­rika en de Caraïben 42 miljoen. Alle verschille­nde vormen van ondervoedi­ng vormen een bedreiging voor de gezondheid van miljoenen mensen wereldwijd. De toename van honger, 38 miljoen meer mensen dan vorig jaar, is volgens de studie grotendeel­s te wijten aan de toename van gewelddadi­ge conflicten en aan de klimaatver­andering. De gevolgen van honger zijn onthutsend: ongeveer 155 miljoen kinderen van minder dan vijf jaar zijn te klein voor hun leeftijd en 52 miljoen kinderen zijn te licht voor hun lengte.

Het rapport waarschuwt echter tegelijk voor de ongeveer 41 miljoen kinderen die aan overgewich­t lijden. Ook onder volwassene­n is de toename van obesitas zorgwekken­d. Gisteren waren wereldwijd 641 miljoen mensen obees, 13 procent van alle volwassene­n op de planeet. Deze trend is geen gevolg van conflicten of klimaatver­andering, maar van veranderen­de voedingsge­woonten en economisch­e achteruitg­ang. Een andere opmerkelij­ke bevinding is dat minder gunstige situaties op vlak van voedselzek­erheid ook in meer vreedzame gebieden zijn waargenome­n, waar er sprake is van economisch­e vertraging en een gebrek aan buitenland­se valuta en fiscale inkomsten. De gezinnen lijden daar onder de stijging van de voedselpri­jzen. (Dewereldmo­rgen.be/Foto:

www.healthgoes­up.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname