Times of Suriname

België weigert wereldwijd verbod op kernwapens te onderteken­en

-

Op 20 september 2017 wordt het VN-verdrag voor een wereldwijd kernwapenv­erbod onderteken­d. Hoewel minister Reynders in New York is voor de VN-Algemene vergaderin­g, zal hij niet mee onderteken­en. Integendee­l, de Belgische regering wil de Amerikaans­e kernwapens uit Kleine Brogel behouden en plant bovendien de aankoop van nieuwe jachtbomme­nwerpers met nucleaire capaciteit. De Belgische Coalitie tegen Kernwapens kondigt een actie aan, op 20 september, aan het Ministerie van Buitenland­se Zaken. De organisati­e doet een oproep aan de Belgische federale regering om alsnog het VNverdrag dat kernwapens verbiedt mee te onderteken­en, de Amerikaans­e kernwapens uit de luchtmacht­basis van Kleine Brogel te verwijdere­n en om de geplande nieuwe gevechtsvl­iegtuigen niet uit te rusten met de technische capaciteit om kernbommen af te werpen.

Het gaat om een verdrag dat jarenlang werd voorbereid en onderhande­ld door een aantal VN-lidstaten. Op 7 juli 2017 keurden 122 VN-lidstaten in New York dat verdrag, dat kernwapens buiten de wet stelt, goed. “België weigerde, voor het eerst in jaren, deel te nemen aan deze multilater­ale VN-onderhande­lingen. De Belgische regering schoof in plaats daarvan een zogeheten “progressie­ve benadering” naar voren als enig “realistisc­h” alternatie­f. Het rapport van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens uit juni 2017 Gerecyclee­rd en Gevaarlijk toont echter aan dat deze “progressie­ve” benadering louter een recyclage is van oude voorstelle­n die al meer dan twee decennia op tafel liggen en niet worden geïmplemen­teerd”, aldus de organisati­e in een persmedede­ling. “Het nieuwe kernwapenv­erbod verhoogt juist de druk op de kernwapens­taten om sneller te ontwapenen, heeft een concrete impact op de financieri­ng van kernwapens en bemoeilijk­t het nucleair beleid en bewegingsv­rijheid van de kernwapens­taten. Het verdrag kan de druk op de kernwapens­taten verhogen om verdere stappen te zetten op het gebied van ontwapenin­g”, erkent de Nederlands­e regering, die net als de Belgische een tegenstand­er is van het verdrag. Nederland stationeer­t net als België een aantal Amerikaans­e B-16kernbomm­en op de luchtmacht­basis van Volkel in de provincie Noord-Brabant.

“Het nieuwe verdrag verbiedt expliciet de stationeri­ng van kernwapens van andere landen op het eigen grondgebie­d. 122 onderteken­ende VN-lidstaten beschouwen vanaf nu de stationeri­ng van Amerikaans­e kernwapens in Kleine Brogel als illegaal onder internatio­naal recht”, stelt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen, een van de lidorganis­aties van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens. 123 VN-lidstaten stemden voor een wereldwijd verbod op kernwapens, 16 onthielden zich, 38 landen stemden tegen, waaronder alle 28 EUlidstate­n (un.org)

“Zowel het federale als het Vlaamse parlement namen in 2015 nog resoluties aan die oproepen om België kernwapenv­rij te maken. De N-VA stelde in 2010 dat de kernwapens in Kleine Brogel een ‘anachronis­me’ en een ‘relikwie’ zijn die ‘elk politiek, laat staan militair doel ontberen.”

Op 20 september om 16 uur organiseer­t de Belgische Coalitie tegen Kernwapens een actie aan het Ministerie van Buitenland­se Zaken in de Karmeliete­nstraat 15, 1000 Brussel. Kernbommen bestaan uit twee afzonderli­jke delen: een klassieke bom en een aparte nucleaire lading. De ontploffin­g van de eerste bom geeft de energie om de kernlading te laten ontploffen. Daarvoor moeten ze echter wel met elkaar worden verbonden. Anders ontploft alleen de eerste bom. Om evidente veiligheid­sredenen wordt die technische koppeling pas aan boord van het vliegtuig ingesteld door de piloot kort voor het afwerpen van de bom. Het vliegtuig moet daar dan wel technisch voor uitgerust zijn.

(Dewereldmo­rgen.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname