Times of Suriname

Man wil hond redden van drie meter lange alligator en loopt doodleuk meer in

-

In Florida wordt een lokale politicus geprezen als held nadat hij zich in een overstroom­d gebied meer waagde om het leven van een hond te redden. Labrador Dixie werd aangevalle­n door een forse alligator. Schepen Bill Read (69) uit Lakeland was dinsdag zijn tuin aan het opruimen na orkaan Irma. Dixie liep door een open hek Lake Palmer in, maar al na een dikke meter zag Read een rimpeling op het wateropper­vlak. Het was een alligator.

Zonder na te denken raapte Read een baksteen en een flinke steen op. Hij liep naar de oever, waar hij tevergeefs­naar de hond riep. De alligator kwam dichterbij, maar Dixie had niets in de gaten. Totdat er plotseling kaken zich rond het middel van de hond klemden en water wild opspatte ‘als een explosie’: de alligator trok Dixie onder water en voerde een zogenaamde ‘death roll’ uit.

Een paar seconden later dook Dixie echter weer op. De hond zwom naar de oever, maar vlakbij kwam ook de schijnbaar gedesoriën­teerde alligator weer boven. Hij zette de achtervolg­ing in, waarna Read de steen met een stevige worp naar het reptiel kwakte. De steen raakte de alligator aan de zijkant, waarna het dier met een plotse beet uithaalde naar de steen.

Reads interventi­e leverde Dixie enkele kostbare extra seconden op, maar de hond was nog altijd erg ver in het meer, dat buiten de oevers was getreden na de recente overvloedi­ge regenval. De man stapte nog dieper, en Dixie zwom in zijn richting. Maar de alligator ook. Schepen wandelde nog verder, tot hij tot aan zijn heupen in het water stond. Toen de alligator zo’n anderhalve meter van hem verwijderd was en zo dicht was gekomen dat hij in Dixie’s staart had kunnen bijten, keilde de man de baksteen naar de achtervolg­er. “Ik raakte hem met de baksteen tussen de ogen.” De alligator haalde wild uit naar Read maar raakte daarbij met zijn kop een paaltje van een ondergelop­en hek. De politicus zette een stap achteruit en besefte toen pas goed hoe groot zijn tegenstand­er was. Het ging om een joekel van ongeveer drie meter, die gelukkig de aftocht blies.

Read vertelt dat hij handelde uit instinct, maar dat het toch een traumatisc­he ervaring was om te zien hoe de hond onder water werd gesleurd. “Ik moest me vermannen, het was redelijk emotioneel.” De man kan niet meer zeggen wat door zijn hoofd ging, of waarom hij ervoor koos om tussen te komen en de hond te redden. Hoewel hij meer een kattenmens is, kon hij het niet laten, zegt hij. Hij besefte alleszins dat hij de enige was die iets voor Dixie kon doen. “Het was ik of niemand.” Dixie houdt twee bijtwonden over aan haar zijkanten, en schaafwond­en. Ze moet een tijdje een kegel rond de nek dragen, maar zal helemaal genezen. En Read? Die wordt beschouwd als een held. Hij zette een foto online met Dixie en noemt haar ‘de hond met de meeste chance van Lakeland.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname