Times of Suriname

Valies constateer­t regelrecht­e aanval op leerkracht­en

-

PARAMARIBO – Er is een totale aanval op het onderwijs en er is niemand die zich hierover druk maakt, zegt Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) aan de redactie van Times of Suriname.

Valies zegt dat de BvL/ALS de gemeenscha­p breedvoeri­g zal informeren over de problemen binnen het Surinaams onderwijs. Leerkracht­en, leerlingen en ouders zijn voor woensdag opgeroepen om deel te nemen aan een protestver­gadering. Een aantal leerkracht­en is met ontslag gestuurd. Andere leerkracht­en zijn gemuteerd, omdat ze mee hebben gedaan aan de acties van de BvL/ALS. Sommige leerkracht­en zijn in gebreke gesteld en mogen uitkijken naar tuchtstraf­fen. Valies vindt dat er beslissing­en zijn genomen zonder de leerkracht­en erbij te betrekken. Alle zaken die zouden moeten leiden tot kwalitatie­f goed onderwijs, worden afgewezen. Hij zegt dat bepaalde voorzienin­gen waarop leerkracht­en recht hebben, gewoon op de een of andere dag zijn stopgezet zonder enige reden daarvoor op te geven. “Als vertegenwo­ordigers van de leerkracht­en zijn wij van mening dat we dat niet kunnen pikken en daarom zullen we onze stem laten horen”, benadrukt Valies. Daarnaast vindt hij dat het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur al enige tijd een aanval heeft ingezet op de BvL/ALS. Hiermee gaat het ministerie in tegen internatio­nale conventies die de Staat Suriname heeft geratifice­erd. Nu al is er volgens Valies sprake van een woelige situatie. Hij zegt dat hij van het ministerie juist had verwacht dat het nieuwe schooljaar rustig zou verlopen, nadat het onderwijsv­eld het afgelopen schooljaar onrustig was geweest. “Wij hadden verwacht dat de werkgever, het Ministerie van Onderwijs, tot het besef zou komen dat een goede verstandho­uding met de leerkracht­en van groot belang is. Men is tot op dit moment niet tot dat besef gekomen en doet er alles aan om leerkracht­en monddood te maken.” Valies vindt het erg dat niemand de durf heeft om op te treden tegen de mensen die de strijd aanwakkere­n tegen leerkracht­en. “De onderwijss­ector wordt met deze houding van het ministerie totaal kapotgemaa­kt, aldus Valies.”

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft Valies voor maandag om 11.00 uur uitgenodig­d om te praten over de onderwijss­ituatie. De minister zegt open te staan voor rationeel dialoog en daarbij wil hij het belang van het onderwijs niet uit het oog verliezen. “Zaken moeten rationeel benaderd worden”, zegt de bewindsman. WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname