Times of Suriname

Centrale Bank waarschuwt weer voor dubieuze belegginge­n

-

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) wil de samenlevin­g nogmaals waarschuwe­n om niet in te gaan op allerlei dubieuze belegginge­n en handelsmog­elijkheden die regelmatig worden aangeboden. De moederbank komt met deze waarschuwi­ng naar aanleiding van berichten die haar bereikt hebben en haar eigen observatie­s van bewegingen in de samenlevin­g.

In een persberich­t geeft de monetaire autoriteit aan dat Suriname helaas niet ontzien wordt van twijfelach­tige initiatiev­en die veelal hun kiem in het buitenland hebben en zo nu en dan binnenland­se ingang dan wel ondersteun­ing genieten. Niet de belegger wordt schatrijk, maar de initiatief­nemer, die in vele gevallen als donderslag bij heldere hemel verdwijnt en hoeft nooit meer in zijn of haar leven te werken. De activiteit­en die ontplooid worden, vallen vaak buiten de jurisdicti­e van de Surinaamse autoriteit­en, waardoor hiertegen optreden in bepaalde gevallen in wezen niet mogelijk is. Om deze reden zullen in voorkomend­e gevallen slachtoffe­rs nauwelijks of geen mogelijkhe­den hebben om wegens oplichting of een andere vorm van benadeling geleden schade via lokale autoriteit­en te herstellen. Deze bedenkelij­ke beleggings­aanbieding­en hebben in Suriname en over de gehele wereld talloze slachtoffe­rs gemaakt. Momenteel lijken soortgelij­ke systemen wederom aan onze burgerij te worden aangeboden en delen van onze gemeenscha­p blijven er jammer genoeg in geloven.

De werkwijze is dat ‘geïnteress­eerden’ persoonlij­k worden benaderd door vertegenwo­ordigers van een zeer vernuftig systeem. Zo moet een investerin­g op basis van kennelijk een ‘gouden tip’ in slechts enkele uren een rendement van bijkans 900 procent opleveren. Hoe kan het bijvoorbee­ld anders zijn dat een belegging van USD 1 na vier uren ineens USD 875 waard is? Een eerste deelnemer is er zich niet van bewust dat hij of zij door het systeem als lokker wordt gebruikt om anderen te overtuigen van de financiële voordelen van meedoen. “Slapend rijk en miljonair worden, bestaan echter echt niet, tenzij men uiteraard de hoofdprijs van een grote loterij wint”, aldus de CBvS. Ook wordt het publiek erop geattendee­rd dat conform de Deviezenwe­t 1947, voor belegginge­n door Surinaamse ingezetene­n in het buitenland, een vergunning van de Deviezenco­mmissie vereist is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname