Times of Suriname

Snelle inzet politiehon­den in gevaar door komst Nationale Politie

-

AMSTERDAM - De snelle inzet van politiehon­den om te voorkomen dat vechtparti­jen op straat uit de hand lopen, loopt volgens de Nationale Politiebon­d in gevaar.

Met de komst van de Nationale Politie zijn de gebieden die hondengele­iders moeten bestrijken te groot geworden. Daarnaast dreigen hondengele­iders nu ook nog eens hun dienstauto kwijt te raken. Dat zegt voorzitter van de Nationale Politiebon­d Jan Struijs.

Hij bevestigt een bericht in het AD dat in de regio MiddenNede­rland nu vier bezwaarpro­cedures zijn aangespann­en vanwege het wegbezuini­gen van de dienstauto’s. “We hebben zo vaak maar tevergeefs geprobeerd het op te lossen met een goed gesprek. We gaan nu eens kijken wat de rechter ervan vindt.”

Volgens Struijs hebben zich zowel een groot aantal hondengele­iders als agenten bij de bond gemeld. De klachten komen vanuit het hele land, maar vooral in Noord-Nederland zijn de problemen groot, zegt hij. “Uit Amsterdam komen er ook wel klachten, maar minder. Daar is het geografisc­he gebied kleiner.”

In plaats dat ze voor de deur met de hond in hun dienstauto kunnen stappen, moeten de hondengele­iders nu veelal eerst naar opstapplaa­ts om de dienstauto en de hond op te halen. Daardoor zijn de aanrijtijd­en langer geworden. De problemen doen zich vooral voor op het vlak van deescalati­e, zegt Struijs. “Een hond voorkomt een hoop. We merken letterlijk dat één hond honderd man in bedwang kan houden.” Ook rechercheu­rs moeten nu vaak langer wachten voordat speurhonde­n er zijn. “Hoe eerder je ergens bent om te speuren, hoe beter. Maar tot nu toe is hier alleen sprake van tijdsverli­es.”

Een woordvoerd­er van de korpsleidi­ng van de politie zegt tegen de krant dat er geen signalen zijn van te weinig dekking. Volgens de woordvoerd­er staan de dienstauto’s te lang “werkloos” voor de deur.

(NU.nl/Foto: RTV Noord)

 ??  ?? De problemen doen zich vooral voor op het vlak van de-escalatie.
De problemen doen zich vooral voor op het vlak van de-escalatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname