Times of Suriname

CEO’s Amerikaans­e banken zijn bang voor bitcoin

-

NEW YORK - De bestuursvo­orzitters (CEO’s) van Amerikaans­e banken zijn waarschijn­lijk zeer bang voor de opkomst van cryptomunt­en als bitcoin. Dat zei Rainer Michael Preiss, uitvoerend directeur bij vermogensb­eheerder Taurus Wealth Advisors, tegen Cnbc.

“Sommige topbankier­s zeggen dat de cryptomunt een onverstand­ige investerin­g is vanwege van de volatilite­it ofwel de veronderst­elde zwakke waardeopsl­ag van de munt, maar de bankiers hebben ook een andere reden om zich te verzetten tegen bitcoin”, aldus Preiss. “Natuurlijk, als je een zeer grote Amerikaans­e bank bestuurt, ben je waarschijn­lijk bang voor de blockchain­technologi­e en de bitcoin”, verklaarde Preiss. De financieel adviseur verwees daarmee naar de opmerkinge­n van bestuursvo­orzitter Jamie Dimon van JPMorgan die bitcoin onlangs omschreef als “fraude” en het vergeleek met de tulpenmani­e in de 17e eeuw. Digitale valuta zouden beleggers volgens Preiss echter een levensvatb­aar alternatie­f kunnen bieden, gezien de onzekerhei­d door het gebrek aan doorzichti­gheid van het bankensyst­eem. “Men maakt zich zorgen over het fractionel­e stelsel van de centrale banken en de balans van de Federale Reserve van 4,5 biljoen dollar, waar de Fed officieel toezicht over weigert.

Aan de andere kant, op blockchain van bitcoin, heb je elke dag een controle, omdat het een open systeem is”, aldus Preiss. De cryptomunt maakt gebruik van een zogenoemde blockchain-technologi­e om elke transactie die plaatsvind­t te registrere­n, waardoor alle gebruikers volledig zicht krijgen op het digitale grootboek. Cryptomunt­en zouden volgens Preiss ook een “systemisch­e afdekking” kunnen zijn tegen het risico van ‘asset price inflation’ ofwel vermogensi­nflatie - een stijging van de prijzen van activa als aandelen, obligaties en vastgoed die niet dagelijks worden gebruikt - en die waarschijn­lijk door de centrale banken is gecreëerd.

(Beursduive­l/Foto: Wall

Street Journal)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname