Times of Suriname

EU negeert toespraak May

-

FLORENCE/LONDEN/ BRUSSEL - Bij de naar verluidt historisch­e toespraak die de Britse premier Theresa May gisteren in Florence over de brexit houdt, is geen gezant van de Europese Unie aanwezig.

May is in de Italiaanse stad om in een oud kloosterco­mplex aan te geven hoe haar land verder wil in de moeizame onderhande­lingen met de EU. Die gaan over het Britse vertrek uit de unie. Ze is er met ministers Johnson (Buitenland­se Zaken), Hammond (Financiën) en Davis (Brexit). May heeft de wereldbero­emde oude handels- en industries­tad Florence uitgekozen voor haar toespraak omdat het „het hart van Europa is.” Britse media suggereren dat May de geboortest­ad van Machiavell­i ook heeft uitgekozen omdat het een beroemde Europese stad is die geen associatie oproept met de EU.

Britse en Italiaanse media melden dat Rome enkel een staatssecr­etaris naar May’s toespraak stuurt. De burgemeest­er van Florence, Dario Nardella, behoort wel tot May’s gehoor, maar lijkt geen fan van haar brexit. Hij zei tegen de Italiaanse radio dat hij “Europeaan en burgemeest­er” is en dat “Florence geen stad voor een afscheid is .” Verder zei hij dat „we het ons niet kunnen veroorlove­n dat Europa in duizend stukjes uit elkaar valt.”

May spreekt in een oude zaal in het kloosterco­mplex Santa Maria Novealla, waar eerder deze week nog enkel duiven fladderden. Ze oppert volgens de BBC waarschijn­lijk dat er een overgangsp­eriode voor de brexit moet komen van maart 2019 tot maart 2021. May zou over die twee jaar de EU ook 20 miljard euro aanbieden. Daarmee zou een gat in de EU-begroting dat dan door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk zal ontstaan, worden gedicht.

(De Telegraaf.nl/)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname