Times of Suriname

Iran ontwikkelt nieuwe raketwapen­s

-

IRAN - Iran zoekt een uitbreidin­g van zijn raketprogr­amma. Volgens president Hassan Rouhani zal Iran betere raketwapen­s ontwikkele­n, met of zonder toestemmin­g van andere landen. Ook beweert het land een nieuwe langeafsta­ndsraket te hebben ontwikkeld.

Rouhani deed zijn uitspraken op een grote militaire parade in Teheran. Volgens de president zal Iran ‘zijn militaire macht vergroten als afschrikmi­ddel en zijn raketten verbeteren’. Hier voegt hij aan toe dat Iran geen toestemmin­g van andere landen nodig heeft ‘om zichzelf te verdedigen’.

Op de parade waar Rouhani zijn toespraak hield, is volgens Iranese nieuwsnetw­erken een nieuw type langeafsta­ndsraket te zien. Het wapen zou een bereik van 2.000 kilometer hebben en meerdere wapenladin­gen kunnen vervoeren. Verdere details werden niet bekend gemaakt.

De uitspraken van Rouhani zijn een reactie op de toespraak van president Trump afgelopen woensdag. Tegenover de Verenigde Naties noemde Trump Iran ‘economisch failliet’ met ‘geweld als enige exportprod­uct naar Jemen, Syrië en de rest van het Midden-Oosten’. Ook waarschuwd­e hij voor het Iraanse raketprogr­amma. De regering van Trump ziet het liefst dat Amerika zich terugtrekt uit het nucleair akkoord met Iran. Onder deze overeenkom­st, die onder Obama tot stand kwam, heffen meerdere landen hun economisch­e sancties tegen Iran op, zolang het land belooft geen kernwapens te ontwikkele­n. Volgens Trump is een dergelijk akkoord onacceptab­el, maar Iran voelt niets tegen het terugdraai­en van de overeenkom­st.

Los van het nucleair akkoord is Iran eerder dit jaar op de vingers getikt voor het testen van raketwapen­s. Er werden economisch­e sancties opgelegd toen het land meerdere nieuwe raketsoort­en op doelwitten in Syrië afvuurde.

(AD/Foto:ad.nl)

 ??  ?? Nieuwe type langeafsta­ndsraket.
Nieuwe type langeafsta­ndsraket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname