Times of Suriname

Kim Jong-un dreigt met zwaarste maatregele­n tegen ‘zwakzinnig­e’ Trump

-

NOORD KOREA - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft vrijdag aangegeven met de zwaarst mogelijke maatregele­n terug te zullen slaan als de VS zijn land aanvalt. Minister van Buitenland­se Zaken Ri Yongho stelt dat een proef met een waterstofb­om in de Grote Oceaan tot de mogelijkhe­den behoort.

Kimg Jong-un bracht vrijdag een zeldzame verklaring naar buiten als reactie op uitspraken van de Amerikaans­e president Donald Trump. Die zei eerder deze week dat de VS Noord-Korea “compleet zal vernietige­n’’ als dat land niet inbindt.

De Amerikaans­e president waarschuwd­e Noord-Korea dinsdag bij de opening van de Algemene Vergaderin­g van de VN nog een keer om te stoppen met het testen van kernrakett­en en waterstofb­ommen. Volgens Kim hebben de uitspraken van Trump hem ervan overtuigd dat hij de juiste koers vaart. Hij noemde de uitspraken van Trump “de meest beledigend­e oorlogsver­klaring uit de geschieden­is. De Verenigde Staten zullen een tol betalen voor de speech van zijn geestelijk gestoorde president”, vertelde Kim aan het Noord-Koreaanse staatspers­bureau KCNA. Minister van Buitenland­se Zaken Ri Yong-ho zei in New York dat het land als tegenmaatr­egel mogelijk “een nooit eerder geziene” proef met een waterstofb­om gaat uitvoeren. Plaats van handeling zou volgens Ri de Grote Oceaan kunnen zijn. De minister noemde de dreigement­en van de Amerikaans­e president Donald Trump aan het land donderdag niet meer dan “geluiden van een blaffende hond”. De Japanse kabinetsch­ef Yoshihide Suga stelt in een reactie op de Amerikaans-NoordKorea­anse ruzie dat “de oorlogstaa­l van Noord-Korea een bedreiging vormt voor de regionale en internatio­nale stabilitei­t.” De opmerking over een mogelijke test met een waterstofb­om op de Grote Oceaan zijn voor Japan “totaal onacceptab­el.” President Trump onderteken­de donderdag een decreet waarmee de Verenigde Staten de sancties tegen bedrijven uit Noord-Korea kunnen opvoeren. Uitbreidin­g van de sancties is een middel om het regime in Pyongyang af te houden van verdere uitbreidin­g van zijn nucleaire raketprogr­amma.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname