Times of Suriname

Leger ontdekt massagraf met lichamen hindoes in Myanmar

-

MYANMAR - Het leger van Myanmar zegt in het land een massagraf ontdekt te hebben met daarin de lichamen van 28 personen, waaronder die van meerdere kinderen. Volgens het leger gaat het om hindoes die bij een overval zijn gedood door rebellen van de moslimmind­erheid Rohingya. Het massagraf ligt in de deelstaat Rakhine waaruit sinds eind augustus meer dan 430.000 moslims zijn gevlucht naar het buurland Bangladesh. In Myanmar is de grote meerderhei­d van de bevolking boeddhisti­sch. De berichten van de vondst van het massagraf zijn niet bevestigd door onafhankel­ijke bronnen. Het gebied is moeilijk toegankeli­jk voor journalist­en en hulporgani­saties. Het leger houdt de moslimrebe­llengroep ARSA (Arakan Rohingya Salvation Army) verantwoor­delijk voor de moorden. “Deze 28 mensen zijn wreed gedood door extremisti­sche ARSAterror­isten’’, zei het leger maandag. ARSA ontkent echter achter de moorden te zitten en zegt geen burgers te doden. De organisati­e zegt dat het leger de uitspraken doet om verdeeldhe­id te zaaien tussen moslims en hindoes in het land.

Eind augustus had de ARSA aanvallen uitgevoerd op militaire- en politiepos­ten, die een nieuwe escalatie tot gevolg hadden. Daarna begon het leger een grote actie in het gebied.

De Verenigde Naties (VN) spreken over een “etnische zuivering” in het gebied. Behalve moslims zijn ook enkele tienduizen­den boeddhiste­n en hindoes uit Rakhine op de vlucht uit angst voor het geweld.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname