Times of Suriname

Geen olievondst extra harde klap voor Tullow Oil

- Door B-cham Chandralal­l

PARAMARIBO - Het stuiten op een lege exploratie­put te Araku-1 voor de kust van Suriname is hard aangekomen bij oliemaatsc­happij Tullow Oil. De maatschapp­ij lijdt gezichtsve­rlies bij alle grote maatschapp­ijen in de wereld, die met argusogen de verrichtin­gen te Araku volgden. Tullow Oil stelde ook alle hoop op succes van deze operatie om uit de rode cijfers te komen. Araku drukte het bedrijf echter nog verder naar de rand van de afgrond.

De in London gevestigde maatschapp­ij maakt zich op om woensdag de wind van voren te krijgen op de internatio­nale aandelenma­rkt, na de mislukte operatie voor de kust van Suriname. Tullow Oil kampt met miljarden aan schulden en heeft grote offers gebracht om geld vrij te maken voor het boren van een exploratie­put voor de kust van Suriname. De maatschapp­ij was vooral hoopvol gestemd, aangezien analisten het geprojecte­erde gebied in Block 54 classifice­erden als een van de beste exploratie­plekken in de wereld voor 2017. Bij de start van de activiteit­en steeg de waarde van Tullow Oil op de aandelenma­rkt, omdat investeerd­ers er vanuit gingen dat een commerciël­e olievondst in Araku zou helpen om de enorme schuldenla­st van het bedrijf voor een goed deel af te lossen.

Nadat de oliemarkt in elkaar tuimelde enkele jaren terug, is het moeilijk voor Tullow Oil om uit het dal te klauteren. De prijzen zijn nu voor het eerst in twee jaar boven USD 60 per vat, maar daar kan de maatschapp­ij niet optimaal van profiteren. De verwachtin­g is dat de maatschapp­ij na de tegenslag in Suriname het boekjaar zal afsluiten met een schuld van zeker USD 3,5 miljard.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname