Times of Suriname

Geestelijk­en geven mening over Jihad tijdens 38ste Jalsa Salana

-

PARAMARIBO - Tijdens de 38ste Jalsa Salana voor Ahmadiyya Moslim Gemeenscha­p Suriname is duidelijk naar voren gekomen dat de Islam tegen de Jihad is. Verder werd tijdens deze jaarlijkse conventie, die zaterdag plaatsvond, door diverse sprekers over actuele-, maatschapp­elijkeen sociale vraagstukk­en, zoals het belang van onderwijs, besproken. Ook werd het onrecht aangehaald, dat de Inheemsen nog steeds wordt aangedaan door het niet erkennen van de grondenrec­hten. Ook het belang van democratie, anticorrup­tie en rechtvaard­igheid waren enkele topics die werden aangekaart door de sprekers. Dit staat in een persberich­t van de Ahmadiyya Moslim Gemeenscha­p Suriname. Spreker Samseerali Sheik Alibaks, voorzitter van de Ahmadiyya Moslim Gemeenscha­p Suriname, blikte terug op twintig jaar van terroristi­sche aanslagen met dodelijke afloop, die wereldwijd zijn gepleegd door moslims onder het mom van Jihad. Maar volgens Sheikh Alibaks heeft Allah nimmer toestemmin­g gegeven om onschuldig­e burgers te doden, of om vrouwen en meisjes gevangen te nemen, zoals de ISIS, de AlQaida en de Taliban hebben gedaan. De toestemmin­g voor het vechten, zoals staat in de Koran hoofdstuk 22 vers 40, was gegeven voor drie redenen, met name om het leven te behouden (beschermen); om de religie te verdedigen en om de tiran te straffen. Sheikh Alibaks zei dat het nu de tijd is dat niet meer met het zwaard of wapens wordt gevochten, maar in plaats daarvan de pen wordt gebruikt om strijd te voeren.

Faried Joemmanbak­s ging in op de Islam en de plaats van de Ahmadiyya Moslim Gemeenscha­p binnen de Islam. Hij benadrukte dat er geen verschil bestaat tussen de Ahmadiyya’s en andere stromingen binnen de moslimgeme­enschap: ze delen allemaal dezelfde vijf zuilen. In de afgelopen jaren is het aantal leden dat de Ahmadiyyag­emeenschap telt, uitgegroei­d tot tientallen miljoenen aanhangers. Joemmanbak­s gaf ook een illustrati­e van de groei van de Islam. Zo zijn er het afgelopen jaar 117 nieuwe moskeeën gebouwd, de Koran is in 75 talen volledig vertaald, en totaal 690 nieuwe boeken gepublicee­rd en is de Koran online in 43 talen beschikbaa­r.

De Jalsa Salana is een jaarlijkse conventie van de internatio­nale Ahmadiyya Moslim Gemeenscha­p. In Suriname nemen zowel leden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenscha­p Suriname als vertegenwo­ordigers van andere religieuze-, culturele- en maatschapp­elijke organisati­es deel aan de conventie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname