Times of Suriname

Tekort aan wordt weggewerkt

-

PARAMARIBO - Om het tekort aan Animal Health Assistants (AHA’s) weg te werken, is vorige week aan het Polytechni­sch College Suriname (PTC) een opleiding gestart om veeteeltde­skundigen op te leiden.

Volgens een persberich­t van het Nationaal Informatie Instituut heeft Suriname al jarenlang een groot tekort aan Animal Health Assistants (AHA’s). Deze veeteeltde­skundigen zijn breed opgeleide personen, die hun bijdrage leveren aan het veeteeltbe­leid in het land door de benodigde veterinair­e zorg en veeteeltvo­orlichting te bieden. De veeteeltde­skundige beschikt over voldoende kennis, inzicht, vaardighed­en en attituden met specifieke taken met daaraan gekoppelde verantwoor­delijkhede­n, die ernaar streeft de veeteeltse­ctor op een hoger plan te brengen.

Het onderdirec­toraat Veeteelt van het ministerie heeft sinds 2011 naar mogelijkhe­den bekeken voor het opzetten van een Hoger Beroeps Onderwijso­pleiding voor AHA’s en heeft het PTC hierbij benaderd. Het resultaat van deze inspanning­en is uiteindeli­jk een leerplan en leerschema voor de opleiding APHT, getoetst aan de vereisten voor hogere beroepsopl­eidingen in Suriname. De beroepsnaa­m Animal Health Assistant is veranderd in Animal Production and Health Technician (APHT), vanwege voornameli­jk het feit dat tegenwoord­ig de naam APHT internatio­naal wordt gehanteerd. Op 11 augustus heeft het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een overeenkom­st getekend met het PTC, aangaande de opleiding APHT. Een erkende APHT’er kan onder andere op effectieve en efficiente wijze activiteit­en binnen veebedrijv­en uitvoeren en beheren, veeteeltte­chnische praktijken uitvoeren, veeregistr­atie en -data beheren, vastleggen, analyseren en interprete­ren, en veehouders trainen en assisteren in het toepassen van moderne veeteeltte­chnieken.

Het veeteeltbe­leid van LVV ligt in het verlengde van het agrarisch beleid en is onder andere gericht op het nemen van maatregele­n ter waarborgin­g van de voedselzek­erheid, de voedselvei­ligheid en duurzame ontwikkeli­ng van deze sector. Naast de APHT-opleiding zal het PTC uitkijken naar andere mogelijkhe­den om andere (agrarische) programma’s te ontwikkele­n zoals bijenteelt, welke ook is opgenomen in de bovengenoe­mde overeenkom­st.

Aan de opleiding nemen zeventien studenten deel, waaronder elf personeels­leden van het Ministerie van LVV. Versterkin­g van het veeteeltpr­oductiekad­er is één van de randvoorwa­arden teneinde de productie, productivi­teit, gezondheid en het welzijn van dieren te optimalise­ren en te garanderen. De opleiding is modulair opgezet en de totale studieduur is drie jaar. De behaalde titel na succesvoll­e afronding van de opleiding is Bachelor of Applied Technology (BTech).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname