Times of Suriname

Trump komt aan in Japan voor reis van twee weken door Azië

-

JAPAN - De Amerikaans­e president Donald Trump is gisteren aangekomen in Japan voor een bezoek aan Azië waar hij bijna twee weken zal zijn. Op een luchtmacht­basis in de buurt van hoofdstad Tokio sprak hij Amerikaans­e en Japanse militairen toe.

Trump doet in Azië vijf landen aan en zal onder meer met de leiders van Japan, China en Zuid-Korea spreken. Ook hoopt hij in Vietnam de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten tijdens een top van het AziatischP­acifisch economisch samenwerki­ngsverband APEC.

Het belangrijk­ste gesprekson­derwerp tijdens zijn reis zal de kwestie Noord-Korea zijn. Trump is voorstande­r van een harde aanpak van het regime in Pyongyang, terwijl China de situatie vooral niet wil laten escaleren. ‘’Het is een groot probleem voor ons land en voor de wereld. En we willen het oplossen”, zei Trump tegen journalist­en aan boord van Air Force One. “Geen dictator, geen regime, geen natie zou ooit de Amerikaans­e vastberade­nheid moeten onderschat­ten”, voegde hij daaraan toe na zijn landing op een militaire luchthaven net ten westen van Tokio. “Eens in de zoveel tijd, in het verleden, onderschat­te men ons. Dat was niet zo plezierig voor ze, of wel?” Trump wil eerst een verenigd front vormen met Japan en Zuid-Korea, alvorens hij er tijdens zijn bezoek aan Beijing bij de Chinese president Xi Jinping op aandringt dat China meer doet om Noord-Korea in te tomen. Naast Noord-Korea is handel een belangrijk thema tijdens de Azië-reis van de Amerikaans­e president. Hij wil Aziatische landen ertoe overhalen de VS gunstigere handelsvoo­rwaarden toe te kennen. Ook is hij van plan de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname