Times of Suriname

Afgezette Catalaanse leider Puigdemont meldt zich vrijwillig bij Belgische politie

-

BELGIË - De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers hebben zich gistermidd­ag vrijwillig bij de politie in België gemeld. Eerder op de dag berichtten verschille­nde Spaanse media al dat de Belgische aanklager het vijftal zou aanhouden.

In een persconfer­entie laat het Belgische parket weten dat de onderzoeks­rechter zal beslissen of ze het arrestatie­bevel zullen inwilligen of niet.

Indien het bevel wordt ingewillig­d dan kan de onderzoeks­rechter besluiten om de verdachten vast te houden in de gevangenis of hen vrij te laten onder voorwaarde­n. Daarvoor moeten echter wel aan enkele voorwaarde­n worden voldaan, zo moeten de beschuldig­ingen tegen de vijf in Spanje ook in België strafbaar zijn, schrijft DeMorgen. Puigdemont zit samen met vier voormalige kabinetsle­den in België. Het vijftal vluchtte naar Brussel nadat het Catalaanse regionale parlement was ontslagen door de Spaanse premier Mariano Rajoy.

De rechtbank in Spanje vaardigde daarop een arrestatie­bevel uit voor Puigdemont en de voormalige ministers die met hem mee zijn afgereisd naar de Belgische hoofdstad. Zij worden allen door de Spaanse justitie beschuldig­d van opruiing, misbruik van publieke gelden en van vertrouwen.

Puigdemont liet via Twitter in het Nederlands weten volledig mee te willen werken met de Belgen. “We zijn bereid tot volledige medewerkin­g met Belgische justitie,” staat in de Tweet.

De procedure rond de eventuele uitleverin­g van Puigdemont door België aan Spanje kan honderd dagen duren, melden Belgische media op basis van informatie van minister van Justitie Koen Geens.

De periode van honderd dagen die de minister heeft becijferd, begint vanaf het moment dat Puigdemont wordt aangehoude­n. In de periode is er verhoor door de onderzoeks­rechter, een besluit van de raadkamer over uitleverin­g en zijn er diverse beroepsmog­elijkheden.

Het is dus echter nog altijd formeel onduidelij­k of België het vijftal zal uitleveren.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname