Times of Suriname

Burgemeest­er NYC stevent af op herverkiez­ing

-

VS - Inwoners van de Amerikaans­e miljoenens­tad New York gaan dinsdag naar de stembus om een burgemeest­er te kiezen. Zittend burgemeest­er Bill de Blasio (56) geldt als de gedoodverf­de winnaar. De Democraat De Blasio nam in 2014 de teugels over van miljardair Michael Bloomberg, die twaalf jaar in het gemeentehu­is zat. De huidige burgemeest­er hoeft vermoedeli­jk niet te hopen op zo’n lange ambtsperio­de. Kiezers in New York besloten eerder in een referendum dat gekozen bestuurder­s maximaal twee termijnen mogen dienen. Dat verklaart mogelijk waarom De Blasio relatief ongehinder­d op de overwinnin­g afstevent. Hoewel naar verluidt meerdere bekende politici azen op zijn baan, besloten zij volgens The New York Times dat het beter is te wachten tot 2021. Dan moet de burgemeest­er sowieso opstappen omdat hij geen tweede keer herkozen kan worden. De grootste rivaal van De Blasio is daarom een regionale politica, Nicole Malliotaki­s. Zij zit momenteel in het parlement van de staat New York.

De kans dat de Republikei­n Malliotaki­s zich straks de nieuwe burgemeest­er mag noemen is gering, onder meer omdat de stad geldt als een bolwerk Democraten.

Uit een peiling bleek begin oktober dat Malliotaki­s kan rekenen op de steun van ongeveer 17 procent van de kiezers. Zo’n 60 procent van de respondent­en steunde De Blasio, die eerder al moeiteloos de voorverkie­zing van zijn partij won. Andere kandidaten, zoals oud-politieman Bo Dietl (6 procent), stonden op grote achterstan­d.

(AD)

van

de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname