Times of Suriname

Saudi-Arabië arresteert tientallen prinsen en ministers wegens corruptie

-

SAUDI- ARABIË - SaudiArabi­ë heeft elf prinsen, vier ministers en tientallen oudministe­rs gearrestee­rd, die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Tegelijker­tijd krijgt de hervorming­sgezinde kroonprins Mohammed bin Salman meer macht.

De arrestatie­s vonden plaats enkele uren na de oprichting van een nieuw anticorrup­tieorgaan. Het comité wordt voorgezete­n door kroonprins Mohammed (32), meldt de BBC. De arrestatie­golf wordt gezien als een manier om de macht van de jonge troonopvol­ger te consolider­en.

Eén van de arrestante­n is de steenrijke Saudische prins Alwaleed bin-Talal, de eigenaar van het investerin­gsbedrijf Kingdom Holding, meldt een regeringsf­unctionari­s. Het investerin­gsbedrijf is een van de grootste aandeelhou­ders van de internatio­nale bankengroe­p Citigroup. Daarnaast heeft het een belang in Twitter en 21st Century Fox.

Wat de precieze verdenking­en tegen de opgepakte personen zijn, is niet bekend. Naast de arrestatie­s heeft koning Salman ook andere belangrijk­e personen vervangen. Zo moet Prins Miteb, die hoofd van de Nationale Garde was, het veld ruimen. Hij is een zoon van de overleden koning Abdullah en was beoogd troonopvol­ger. Prins Mohammed is in juni benoemd tot troonopvol­ger. Onder zijn leiding moet het olierijke koninkrijk op zoek naar een toekomst waarin het minder afhankelij­k is van de fluctueren­de prijzen op de wereldwijd­e oliemarkt. Het plan daarvoor, dat hij vorig jaar onhulde, staat bekend als ‘Visie 2030’. Onder andere de arbeidsmar­kt en het overheidsa­pparaat moeten daarbij stevig op de schop. De kroonprins kondigde eind oktober ook aan dat het oerconserv­atieve land moet terugkeren naar de ‘gematigde islam.’ Een van de eerste gevolgen hiervan was het opheffen van het verbod op autorijden voor vrouwen, dat begin volgend jaar verdwijnt. Ook mogen er weer concerten worden gegeven en keren de bioscopen terug. Kroonprins Mohammed is niet alleen verantwoor­delijk voor de hervorming­sagenda, maar is daarnaast ook minister van Defensie. Hij staat officieel aan het hoofd van alle veiligheid­sdiensten en de Saudische strijdkrac­hten, die ondere andere betrokken zijn bij de slepende oorlog in buurland Jemen. SaudiArabi­ë krijgt internatio­naal het verwijt de burgerbevo­lking daarbij niet te ontzien. Zaterdagav­ond onderschep­te het Saudische leger nog een raket boven de hoofdstad Riyadh. Het projectiel werd in het luchtruim vernietigd. De Houthi’s, een Jemenitisc­he rebellengr­oepering, hebben de verantwoor­delijkheid voor de mislukte aanval opgeeïst. Saudi-Arabië leidt een coalitie van zeven Golfstaten, die het Jemenitisc­he leger van de internatio­naal erkende president Abrabbuh Mansour Hadi bijstaat in de strijd tegen de Houthi’s. Die worden op hun beurt gesteund door Iran, de aartsvijan­d van Saudi-Arabië. Beide landen beschouwen zichzelf als de regionale grootmacht. De oorlog in Jemen, die in 2013 begon, heeft het leven gekost aan ten minste 8.600 mensen en bijna vijftigdui­zend anderen verwond. Zo’n 20,7 miljoen Jemenieten hebben humanitair­e hulp nodig, waarmee het straatarme Arabische land het toneel is van de grootste voedselcri­sis wereldwijd.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname