Times of Suriname

Activisten leggen kolenmijn Duitsland stil

-

DUITSLAND - Een dag voor de klimaattop in Bonn zijn actievoerd­ers de bruinkoolm­ijn in het Rijnlandse Hambach binnengedr­ongen. Volgens de Nederlands­e actiegroep­en Code Rood en Fossielvri­j NL hebben de actievoerd­ers de mijn stilgelegd. De politie bevestigt dat ongeveer duizend demonstran­ten de mijn zijn binnengedr­ongen en dat de machines op het terrein stilstaan. Er is een politieact­ie gaande om de demonstran­ten van het terrein te krijgen. Zij zullen volgens een woordvoers­ter strafrecht­elijk worden vervolgd. De demonstran­ten willen met de blokkade-actie demonstrer­en tegen de bruinkoolw­inning. In Kerpen-Buir verzamelde­n zich eerder op de dag volgens de politie zo’n tweeduizen­d deelnemers voor een demonstrat­ieve tocht naar Hambach. Kort voor aanvang van de tocht arresteerd­e de politie twee deelnemers die tasers bij zich hadden.

De tegenstand­ers van de bruinkoolm­ijnen willen op de wereldklim­aatconfere­ntie in Bonn druk uitoefenen op de deelnemers voor een snelle afschaffin­g van kolen. Onder de demonstran­ten is een groep van ongeveer 250 Nederlande­rs. Stroomopwe­kking met bruinkool geldt als verreweg de meest vervuilend­e vorm van energieopw­ekking. Het zou medeoorzaa­k zijn voor het mogelijk niet halen van de Duitse klimaatdoe­len. Ondanks alle inspanning­en voor andere manieren van energieopw­ekking, komt nog steeds bijna een kwart van de Duitse elektricit­eit uit bruinkool.

(De Telegraaf/

Foto: De Telegraaf.nl)

 ??  ?? De tegenstand­ers van de bruinkoolm­ijnen willen op de wereldklim­aatconfere­ntie in Bonn druk uitoefenen op de deelnemers voor een snelle afschaffin­g van kolen.
De tegenstand­ers van de bruinkoolm­ijnen willen op de wereldklim­aatconfere­ntie in Bonn druk uitoefenen op de deelnemers voor een snelle afschaffin­g van kolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname