Times of Suriname

“Ministers in de gevangenis, ik stel me daar vragen bij”

-

BELGIË - Vicepremie­r en minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) is kritisch voor het optreden van Spanje in de Catalaanse kwestie. Dat liet hij vanmiddag verstaan in het VTM Nieuws. “Ik stel mij er vragen bij wanneer de politie vreedzame mensen in elkaar klopt en hoe de Spaanse staat regeringsl­eden gevangen zet.” Volgens Jambon zou het goed zijn als er internatio­nale waarnemers aanwezig zouden zijn bij de processen tegen de Catalaanse premier Puigdemont en zijn ministers.

N-VA-vicepremie­r Jambon toont zich erg scherp voor Spanje in de Catalaanse crisis, ondanks de diplomatie­ke gevoelighe­den die spelen. Jambon stelt zich vragen bij het opsluiten van Catalaanse regeringsl­eden, de overname van het Catalaanse bestuur door Madrid en het politiegew­eld op de dag van het referendum. Jambon herhaalde tijdens het gesprek meermaals dat binnen de federale regering is afgesproke­n om geen publieke uitspraken meer te doen over het lot van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Die zaak is volledig in gerechteli­jke handen. Het weerhield Jambon echter niet om forse vraagteken­s te zetten bij de opstelling van de “Spaanse staat” in het conflict met de afgezette Catalaanse regering.

“Toen de politie daar vreedzame mensen is gaan ineen kloppen, daar kan je toch vragen bij stellen. Toen de Spaanse staat twee opinieleid­ers gevangen nam, ik stel me daar toch vragen bij,” aldus Jambon. “En de Spaanse regering die nu in de plaats gaat treden van een democratis­ch verkozen regering, regeringsl­eden die in de gevangenis gestoken worden. Wat hebben ze verkeerd gedaan? Enkel het mandaat uitgevoerd dat ze van hun kiezers gekregen hebben. Dus ik stel me daar vragen bij”. Jambon vraagt zich ook af “waar Europa zit in deze.” “Dit zijn toch zaken die gebeuren in een Europese lidstaat en ik zie dat het op alle banken stil is”, vervolgde de N-VA’er. “Ik vraag me af waar Europa blijft om hier toch een oordeel te vellen. Moest hetzelfde zich voordoen in Polen of Hongarije, ik denk dat we heel andere reacties zouden krijgen.” De vicepremie­r vindt dat de internatio­nale gemeenscha­p in elk geval “een oogje in het zeil moet houden” om te verzekeren dat Puigdemont en de andere aangeklaag­de ministers “een correct proces” krijgen. “Je hebt het Spaans recht, maar ook het internatio­naal recht, het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en al die dingen. En die staan boven het recht van een lidstaat.”

Zijn uitspraken in de televisies­tudio vooraf doorspreke­n met premier Charles Michel heeft Jambon naar eigen zeggen niet gedaan.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname