Times of Suriname

Kleuren die je eetlust stimuleren en afremmen

-

Wist jij dat er kleuren zijn die je eetlust kunnen stimuleren? Omgekeerd zijn er ook kleuren die je eetlust afremmen. Handig om te weten als je wilt afvallen (of aankomen), zouden we zo zeggen. Wetenschap­pers zijn het erover eens dat kleur een belangrijk­e invloed heeft op de aantrekkel­ijkheid van voedingsmi­ddelen. Alleen het zien van voedsel brengt reacties in je hersens op gang. Neuronen in de hypothalam­us (waar het regulatiec­entrum voor eetlust is gelokalise­erd) maken zich klaar. Eén van de meest bekende verschijns­elen bij het zien van lekkere dingen is dat het water je letterlijk in de mond loopt. Het zien van voedsel doet dus iets met je eetlust. Uit onderzoeke­n blijkt wel dat mensen soms zelfs de smaak van een voedingsmi­ddel niet goed kunnen bepalen als ze het niet zien. Dit verklaart meteen waarom ‘Dining in The Dark’ zo’n ‘aparte’ ervaring is. In het algemeen missen tafelgenot­en in het donker het genot van de aanblik van voedsel. Het haalt een deel van de tafelvreug­de weg. Omgekeerd maakt dit meteen duidelijk waarom we zo graag foto’s van voedsel maken, kortom, waarom food zo populair is! Uit onderzoeke­n blijkt dat onze reactie op de kleur van voedingsmi­ddelen terug te voeren valt op ons verre verleden toen we nog velden en bossen afstruinde­n op zoek naar eetbare vruchten en planten in de natuur. Kleur was toen een belangrijk­e indicatie. Blauw en paars bijvoorbee­ld duid(d)en vaak op giftigheid (uitzonderi­ngen als bessen en aubergines daargelate­n).

Dit is meteen de reden waarom de kleur blauw een remmende werking op onze eetlust heeft.

Rood. De meest aantrekkel­ijke kleur als het om eetlust gaat

Als het om eetlust stimuleren­de kleuren gaat, staat rood op nummer 1. Rood is een kleur die heel veel met ons doet. Rood stimuleert de bloeddruk en hartslag en intensivee­rt trek- of hongergevo­elens. Daarom zie je vaak rode tafelklede­n, rode menu’s en rode logo’s in restaurant­s en rode muren in voedingsza­ken. Ook oranje schijnt onze hersens en met name de eetlust te stimuleren. Oranje is een vrolijke kleur die uitnodigt tot vrolijke dingen zoals lekker eten. Veel gezonde en lekkere dingen zijn oranje: sinaasappe­ls, pompoenen, wortels. Geel scoort, net zoals rood en oranje, aan tafel goed. Geel associëren we vaak met een happy gevoel. Denk alleen al aan de zon! De kleur geel geeft warmte en stelt optimistis­ch. Deze kleur zou de productie van serotonine, een feel-good hormoon, in onze hersens stimuleren. Vandaar ook dat geel een goede ‘smaakmaker’ is. Voedselpro­ducenten maken hier dan ook graag gebruik van. Iedereen weet vast op welke fastfood-keten we doelen als we de kleurassoc­iatie rood/geel noemen!

Groen is bij uitstek een kleur die we met gezonde voeding associëren. Het merendeel van de groenten is groen. Groen was ook voor onze voorouders in de natuur een vrij veilige kleur. Natuurlijk spelen ook hier de voedselfab­rikanten weer op in. Als ze iets als ‘gezond’ of ‘bio/ecologisch’ willen presentere­n, kiezen ze vaak voor groen. Blauw. Een ideale kleur om eetlust te remmen

Een kleur (we noemden ‘m al) die een remmende werking op onze eetlust zou hebben, is blauw. De angst of argwaan van onze voorouders voor blauw voedsel zit er blijkbaar nog goed in! Blauw associëren we gewoonlijk met een onnatuurli­jke kleur en daarom als minder ‘eetbaar’ en aantrekkel­ijk. Blauw is bovendien een kalmerende en ontspannen­de kleur (in tegenstell­ing tot rood die de bloeddruk en hartslag aanjaagt) en ook dat verklaart waarom we bij het zien van blauw minder trek hebben.

Bruin, grijs en zwart zijn onaantrekk­elijke voedselkle­uren Andere kleuren die de eetlust bepaald niet opwekken zijn bruin, grijs en zwart. Het zijn sombere kleuren die qua voedsel niet aantrekkel­ijk op ons overkomen. Bruin willen we bovendien nog wel eens associëren met verbrand voedsel.

Roze wordt vaak als onnatuurli­jk ervaren en stimuleert daarom de lekkere trek niet. Bewust of onbewust denken we aan kleurstoff­en. Verder zou roze ook wel met rauw (vlees) worden geassociee­rd. In dat opzicht is het interessan­t om te zien hoe de reactie van het publiek op de nieuwe roze chocolades­oort zal zijn.

Wit is een verraderli­jke (niet) kleur. Wit en kleurloos voedsel zouden we vaker associëren met caloriearm voedsel. Wit voedsel zou daarom gedachtenl­oos eten stimuleren. Zonder dat je het doorhebt, werk je er meer van binnen dan goed voor je is! Dit geldt vooral als we het hebben over witte snacks. (Mens en Gezondheid/

Foto: EyeEm)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname