Times of Suriname

Moderne diëten concentere­n zich op een gezonde DArmflorA

-

Het eerste wat we eigenlijk automatisc­h doen als we op dieet gaan, is het aantal calorieën terugbreng­en. De gedachte daarachter is dat afvallen is gebaseerd op: meer calorieën verbranden dan je tot je neemt.

Het idee van calorieën tellen is terug te leiden op de bevindinge­n van een zekere Wilbur Olin Atwater, chemicus, die begin vorige eeuw voedingsmi­ddelen in een gecontrole­erde omgeving verbrandde om te bekijken hoeveel energie er vrij kwam. De resultaten van de praktijkpr­oeven van deze goede man kennen we allemaal: eiwitten en koolhydrat­en zijn goed voor 4 calorieën per gram, vetten voor 9 calorieën en vezels 2 calorieën. Tegenwoord­ig komt men met meer verfijnde theorieën. Ons lichaam verbrandt immers de voedingsmi­ddelen die we tot ons nemen niet simpelweg als in een laboratori­um, maar het VERTEERT de voedingsmi­ddelen. Met het onderschei­d tussen verbrandin­g en vertering komt de darmflora in beeld. Moderne wetenschap­pers en dietologen besteden steeds meer aandacht aan het verterings­proces dat in ons lichaam plaatsvind­t. Zo zou een gewichtsto­ename onder meer ook bepaald worden door de manier waarop de microben in ons darmstelse­l te werk gaan. Sommige wetenschap­pers gaan zo ver dat ze concludere­n dat er op zich geen dikmakende en magere voedingsmi­ddelen bestaan, maar dat de bewegingen van de naald van de weegschaal eerder bepaald worden door genetische aanleg en het werk van de darmflora. Deze wetenschap­pers onderstrep­en het belang van een gezonde darmflora. Het houdt ons in vorm en versterkt bovendien ons immuunsyst­eem. Een onevenwich­tige darmflora daarentege­n kan leiden tot allergieën, voedselint­olerantie en een verzwakt afweersyst­eem.

Onze darmflora is heel complex en het is niet gemakkelij­k om een onevenwich­tige darmflora in balans te brengen. Genetische aanleg speelt hier een rol, maar natuurlijk ook een gezonde levensstij­l. Bovendien zijn er geen algemene regels; de ene mens is de andere niet en dat geldt ook voor onze darmflora. (Mens en Gezondheid/Foto: www.vitamins.nl) Na je dertigste begint je huid droger te worden. De productie van nieuwe huidcellen begint langzaam maar zeker af te nemen. Ook vormen zich de eerste droogtelij­ntjes rond je ogen, mond en op je voorhoofd. Dit komt daardoor de hoeveelhei­d collageen en elastine afneemt waardoor je huid minder elastisch is. Die eens zo strakke kaaklijn kan een begin van een onderkinne­tje gaan vertonen. Je huid kan er vooral ’s morgens wat opgezwolle­n uitzien omdat toxines minder snel afgevoerd worden. Verder kan je met de eerste ouderdomsv­lekken geconfront­eerd worden (vaak de prijs die je voor teveel zonnen moet betalen). Dit hoort allemaal bij ouder worden.

Het klinkt allemaal heel dramatisch maar er is echt geen reden voor paniek. De truc is om je beautyrout­ine aan te passen. Heb je nooit een foundation gebruikt, dan kan dit het moment zijn om er eens eentje te proberen. Een foundation camoufleer­t vlekken, couperose en een doffe teint. Wil je een lichter product gebruiken,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname