Times of Suriname

Tweede Chinees filmfestiv­al speelt in op vraag

-

PARAMARIBO - Het tweede Chinese filmfestiv­al dat gisteravon­d van start is gegaan, speelt in op de vraag van filmliefhe­bbers. Ambassadeu­r Zhang Jinxiong van China zegt dat vorig jaar na het eerste filmfestiv­al hem vaak gevraagd werd wanneer nog meer Chinese films voor het publiek vertoond worden.

Hij zegt daarom blij te zijn dat filmganger­s dit jaar weer mogen genieten van een scala aan Chinese films. Zeker, omdat de Chinese ambassade en de Suriname Chinese Friendship Associatio­n middels het festival de band tussen Suriname en de Volksrepub­liek China willen verrijken met de Chinese filmkunst. De start van het festival begon gisteravon­d met de vertoning van ‘Born in China’ zegt de diplomaat. Deze sloeg goed aan en vestigde een nieuw record voor documentai­res in China. Maar daarnaast is deze documentai­re ook heel goed ontvangen in Noord-Amerika. De ambassadeu­r geeft aan dat China momenteel de op twee na grootste filmmarkt is en de op twee na grootste producent van films in de wereld. Dat de Chinese filmindust­rie niet onderdoet voor andere, blijkt uit Wolf Warrior II, een van de films die tijdens dit festival vertoond zal worden. Het is namelijk een kaskraker, gezien het een kijkerspub­liek van 700 miljoen mensen heeft aangetrokk­en en enorm veel Amerikaans­e dollars aan belasting in het laatje heeft gebracht.

Het festival wordt georganise­erd door de Chinese ambassade in Suriname en de Suriname China Friendship Associatio­n, met onder steuning van Union Pay, Southern Commercial Bank, Starcity Culture, Associatio­n of Chinese Enterprise­s in Suriname en de Suriname Chinese United Associatio­n. Het festival duurt tot en met 9 december in TBL-Cinemas. Gedurende deze vijf weken worden 15 Chinese films van verscheide­nde genres, zoals documentai­res, action, drama, romance en thrillers vertoond. Alle films zijn voorzien van Engelse ondertitel en worden elke vrijdag, zaterdag en zondag vertoond. De toegang is gratis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname