Times of Suriname

Parijs wil hard optreden tegen illegalite­it voor de kust

-

PARAMARIBO/PARIJS - Frans-Guyana heeft zijn grens nog verder afgegrende­ld van illegale activiteit­en vanuit Suriname. Gisteren heeft minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenland­se Zaken een overeenkom­st over de maritieme zeegrens getekend met Annick Girardin, de Franse minister van Overzeese Gebieden. Hierdoor zijn de Franse autoriteit­en in staat harder op te treden tegen illegalen voor de kust, zonder dat er een diplomatie­ke commotie met Suriname ontstaat. De grenzen zijn duidelijk afgebakend in het zeegebied.

Frankrijk is vooral niet te spreken over de illegale visserij voor de kust van FransGuyan­a. De boten komen uit Suriname en Brazilië, en leiden tot overbeviss­ing. “De overeenkom­st heeft betrekking op de afbakening van onze zeegrens nabij de monding van de Marowijner­ivier en lost soevereini­teitsvraag­stukken op zee op”, zegt Girardin na onderteken­ing van de overeenkom­st in Parijs. Deze overeenkom­st maakt ook de weg vrij voor een gericht beleid op economisch vlak en milieubeho­ud, waarbij het strijden tegen illegale activiteit­en centraal staan door gemeenscha­ppelijk op te treden.

“De onderteken­ing van deze overeenkom­st markeert de bevestigin­g van het vertrouwen en de constructi­eve samenwerki­ng tussen onze twee staten”, stelt Girardin. Dat De Nationale Assemblee (DNA) het grensverdr­ag inzake de politiesam­enwerking langs de grens van de Marowijner­ivier heeft goedgekeur­d, is haar niet onopgemerk­t voorbijgeg­aan. “Het zal onze instrument­en tegen de drugshande­l versterken”, merkte zij op.

Ondanks de reeks maatregele­n en afspraken die de afgelopen dagen zijn beklonken, is Parijs nog lang niet tevreden. Girardin kijkt uit naar een ‘gezamenlij­k antwoord’ op de illegale goudwinnin­g die een doorn in het oog is van de Franse president Emmanuel Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname