Times of Suriname

Codex Procedure Manual en Strategisc­h Plan voor garantie veilig voedsel

-

PARAMARIBO - In het kader van voedselvei­ligheid vond de onderteken­ing van het project “Strenghten­ing the functionin­g of the national Codex structure in Jamaica, Guyana, Trinidad & Tabago, Saint Lucia and Suriname” op 6 november plaats. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut in een persberich­t. Dit project vloeit voort uit het technische project “Coordinati­on of the Codex Committee for Latin-America and the Caribbean”, waarbij Chili de voorzitter is van Codex Committee voor Latijns-Amerikaans­e en Caribische landen (CCLAC). De Codex Alimentari­us Commision (Codex) is een internatio­naal forum dat internatio­nale normen voor voedselpro­ducten ontwikkelt met als doel de internatio­nale volksgezon­dheid te beschermen en op eerlijke manier de handel in voedselpro­ducten te bevorderen. Met het oog op het doel dat Suriname voedselpro­ducent wordt voor de Caricom-landen, is het van belang dat ons land aan diverse internatio­nale standaarde­n voor voedselvei­ligheid voldoet.

De overeenkom­st is getekend in het Courtyard Marriott Paramaribo door minister Soeresh Algoe van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Curt Delice van InterAmeri­can Institute for Cooperatio­n on Agricultur­e (IICA) en de Chileense ambassadeu­r Fernando Schmidt. Suriname is in 1984 lid geworden van Codex Alimentari­us. De launch van het Codexproje­ct in Suriname heeft op 14 juni 2016 plaatsgevo­nden en was gekoppeld aan een workshop. Tijdens deze workshop hebben verschille­nde ministerie­s, instanties en private stakeholde­rs geparticip­eerd, waarbij het accent was gelegd om een Nationale Codex Comité (NCC) op te richten. Eén van de uitkomsten van de workshop was het opstellen van Codex Procedure Manual, waarin onder andere de structuur van het NCC wordt uitgewerkt. In augustus dit jaar is het NCC door het Ministerie van LVV geïnstalle­erd, waarin de volgende instanties zitting in hebben: de ministerie­s van Volksgezon­dheid, Handel, Industrie en Toerisme en LVV, vertegenwo­ordigd door het Surinaamse Standaarde­n Bureau en de Consumente­nkring. Met de ondersteun­ing van de Agrarische gezondheid en voedselvei­ligheid Instituut (ACHIPIA) van Chili is de Codex Procedural Manual ontwikkeld. Deze is tijdens de bijeenkoms­t van 6 november aan de stakeholde­rs gepresente­erd. De politieke steun aan het NCC is van eminent belang voor goede uitvoering van zijn taken.

Het Codex-project wordt uitgevoerd in Suriname, Jamaica, Guyana, Trinidad & Tobago en Sint Lucia. De IICA heeft een facilitere­nde rol, waarbij het de vijf landen ondersteun­t met de implementa­tie van het project.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname