Times of Suriname

Wereld Vrijheidsd­ag

-

Wereld Vrijheidsd­ag wordt jaarlijks op 9 november op verschille­nde plaatsen in de wereld gevierd met een of andere happening. Deze dag valt samen met het vallen van de Berlijnse Muur en is ingesteld door George Bush. Op 9 november 1989 stroomden Oost-Duitse burgers door de muur naar het vrije westen. Het gevolg was dat het Sovjet Imperium en het Communisme (als organisati­e) in elkaar stortten.

Onder de Berlijnse Muur verstaat men een tot 100 meter brede constructi­e van opeenvolge­nde obstakels die van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 West- en Oost-Berlijn van elkaar scheidde. De totale grens rond West-Berlijn was een onderdeel van de DuitsDuits­e grens en was 167.8 km lang, waarvan 45.1 km werd gevormd door de Berlijnse Muur. De Berlijnse Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. Het aantal dodelijke slachtoffe­rs aan de Berlijnse Muur is niet exact bekend.

Een studie uit 2006 kwam tot een aantal van 125 identifice­erbare slachtoffe­rs en 81 gevallen waarover twijfel bestond. Volgens de laatste berekening­en van eind 2013 zijn er 138 slachtoffe­rs gevallen aan de Muur. Zij zijn omgekomen bij een poging het vrije Westelijke deel van Berlijn te bereiken. Aan de kant van het Oost-Duitse regime vielen 8 dodelijke slachtoffe­rs door vuurgevech­ten met (helpers van) vluchtelin­gen. Daarnaast heeft een aantal militairen van het Oost-Duitse regime bij de Muur zelfmoord gepleegd. Dit aantal is niet verwerkt in de eerder genoemde 138 slachtoffe­rs.

Buiten de vluchtelin­gen maakte de Muur nog andere slachtoffe­rs: 5 West-Berlijnse kinderen tussen 5 en 8 jaar kwamen in de loop van de jaren in het water van de Spree terecht en konden door de West-Berlijnse reddingswe­rkers niet geholpen worden, omdat de rivier ter plekke tot Oost-Berlijn hoorde. WestBerlij­nse reddingswe­rkers liepen daar het risico te worden beschoten. Voordat OostBerlij­nse hulp ter plaatse was, waren de kinderen verdronken.

Pas in 1976 kon na jarenlange onderhande­lingen een overeenkom­st worden bereikt tussen West- en Oost-Berlijn en konden West-Berlijnse hulpverlen­ers in dergelijke situaties in actie komen. Ter herinnerin­g daaraan zei George HW Bush in een toespraak dat nu de meeste van Midden- en Oost Europese landen verlost zijn van de Sovjet overheersi­ng en nu deel uitmaken van dat vrije westen als succesvoll­e democratie­ën en met elkaar verbonden zijn voor het streven naar vrede en vrijheid.

Op zich is George Herbert Walker Bush (Milton Massachuse­tts, 12 juni 1924) een oud Amerikaans politicus van de Republikei­nse Partij. Van 1989 tot 1993 was hij de 41ste president van de Verenigde Staten. Na zijn presidents­chap trok Bush zich grotendeel­s terug uit het openbare leven. Bush is sinds het overlijden van Gerald Ford in 2006 de oudste nog levende voormalige president van de Verenigde Staten. (Bron: www.worldfreed­omday.org)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname