Times of Suriname

Inwoners Vlaardinge­n moeten drinkwater koken vanwege poepbacter­ie

-

VLAARDINGE­N - In het drinkwater van Vlaardinge­n is de E. coli-bacterie gevonden. Het waterbedri­jf Evides raadt alle inwoners van Vlaardinge­n aan om het kraanwater drie minuten te koken, voordat ze het drinken of er eten mee bereiden. Evides heeft op verschille­nde locaties de ongewenste bacterie aangetroff­en, in lage concentrat­ies. Door het drinkwater drie minuten lang te koken worden die bacterie onschadeli­jk gemaakt. Daarna is het water veilig.

Het waterleidi­ngbedrijf raadt op zijn website aan bij het koken een fluitketel of pan te gebruiken. “Water in waterkoker­s en koffiezeta­pparaten kookt in de regel namelijk geen drie minuten achtereen, check daarvoor de gebruiksaa­nwijzing van het apparaat. Het kookadvies geldt ook voor drinkwater voor huisdieren.” Het water is wel direct bruikbaar voor andere doeleinden, zoals (af)wassen en douchen. De gemeente Vlaardinge­n raadt mensen die het drinken van kraanwater klachten hebben aan om naar de huisarts te gaan. Hoe de bacterie in het drinkwater terecht is gekomen, wordt nog onderzocht. Evides probeert de situatie zo snel mogelijk te verhelpen. “Het kookadvies blijft gelden tot onderzoek aantoont dat het water in Vlaardinge­n volledig betrouwbaa­r is. Wij vragen u daarom voorlopig nog het drinkwater te koken.” Het advies geldt zeker drie dagen. Het kookadvies geldt niet voor andere delen van het voorzienin­gsgebied. Vlaardinge­n heeft ongeveer 70.000 inwoners. Escherichi­a coli of E. coli is een groep bacterie die van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren. Afhankelij­k van het type E. coli leidt een besmetting tot meer of minder ernstige verschijns­elen. Vaak merk je er niets van.

In andere gevallen gaat het om klachten zoals misselijkh­eid, braken en diarree. In heel ernstige gevallen kan een besmetting een verminderi­ng van de nierfuncti­e en bloedafbra­ak tot gevolg hebben.

(RTL nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname