Times of Suriname

Oud-minister Hillen gehoord in corruptiez­aak

-

ROTTERDAM - Voormalig minister van Defensie, Hillen, moet bij de rechter tekst en uitleg komen geven over zijn optreden in de grote corruptiez­aak op het departemen­t. De rechtbank heeft een verzoek van de verdedigin­g om dit verhoor gehonoreer­d. Hans Hillen (r) feliciteer­t zijn opvolger Jeanine HennisPlas­schaert (l) op het ministerie in 2012.

Dit blijkt uit een mail die naar alle bij het proces betrokken advocaten is verstuurd. Hillen zorgde eerder dit jaar voor veel opgetrokke­n wenkbrauwe­n toen hij in de NRC verklaarde geen aangifte te hebben willen doen tegen de hoofdverda­chte; toenmalig wagenparkb­aas bij Defensie Jacques H.

De bewindsman zette de stap naar de Koninklijk­e Marechauss­ee alleen, nadat via De Telegraaf een brief uitlekte waarin zeer gedetaille­erd werd uiteen gezet wat voor voordeeltj­es en cadeaus H. en andere medewerker­s van de krijgsmach­t en politie kregen van VW-importeur Pon. Dit gebeurde in de aanloop van een grote aanschaf van nieuwe auto’s voor leger en politie.

Hillen vond het bijzonder ergerlijk dat het wangedrag uitlekte. Hij achtte een interne sanctie beter op zijn plek. Dat zou beter zijn in het belang van H. en dat van de organisati­e. De raadsliede­n in het monsterpro­ces dat volgende maand weer gaat lopen, vinden dat Hillen daarom het nodige heeft uit te leggen. Advocaat Michael Ruperti vroeg hem daarom als getuige aan. Hij bevestigt dat Hillen moet verschijne­n.

De officier van justitie vond het niet nodig dat het zover kwam. Hillen is al bij de Rijksreche­rche dat het onderzoek in de corruptiez­aak deed gehoord. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname