Times of Suriname

Gevoelige nederlagen Republikei­nen bij verkiezing­en gouverneur­s VS

-

VS - De gouverneur­sverkiezin­gen in de Amerikaans­e staat Virginia zijn gewonnen door de Democratis­che kandidaat Ralph Northam. Ook in New Jersey werd de Republikei­nse kandidaat verslagen door een Democraat, voormalig Duitslanda­mbassadeur Phil Murphy. Northam wist in Virginia 52 procent van de stemmen te verzamelen. De Republikei­nse kandidaat, Ed Gillespie, bleef steken op 46 procent. De staat blijft daarmee in handen van de Democraten.

In New Jersey speelde de impopulari­teit van de vorige gouverneur, de Republikei­n Chris Christie, zijn partijgeno­ot Kim Guadagno parten. Ze eindigde op ruime afstand achter Murphy. De verkiezing­en in de twee staten worden gezien als een graadmeter voor de popularite­it van president Donald Trump. Vooral de verkiezing­sstrijd in Virginia was hevig. De Democraten toonden zich vastbeslot­en het maatschapp­elijke verzet tegen het beleid van Trump om te zetten in verkiezing­soverwinni­ngen. De Republikei­n Gillespie zag zich op zijn beurt gesteund door diezelfde president en nam sommige van Trumps verkiezing­stactieken over. Hij viel zijn tegenstand­er hard aan op het gebied van immigratie, bendegewel­d en standbeeld­en van Zuidelijke prominente­n uit de Amerikaans­e Burgeroorl­og.

Trump sprak tijdens de campagne zijn zegen uit over de kandidatuu­r van Gillespie, maar onmiddelli­jk na diens nederlaag distantiee­rde de president zich op Twitter van zijn Republikei­nse partijgeno­ot. “Ed Gillespie heeft hard gewerkt, maar heeft mij of waar ik voor sta niet omarmd,” schreef hij.

Dinsdag vonden er ook burgermees­tersverkie­zingen plaats in verschille­nde Amerikaans­e steden. De burgemeest­er van New York, de Democraat Bill de Blasio, werd herkozen met tweederde van de stemmen. Ook Boston en Detroit herkozen Democratis­che burgemeest­ers.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname