Times of Suriname

Armen vijf keer vaker slachtoffe­r extreem weer

-

Mensen in lage- en middeninko­menlanden hebben vijf keer meer kans hun huis te moeten ontvluchte­n wegens extreem weer dan mensen in rijkere landen. Dat zegt ontwikkeli­ngsorganis­atie Oxfam op basis van een nieuw onderzoek.

In Uprooted by Climate Change illustreer­t Oxfam de ongelijkhe­id van de klimaatver­andering: arme bevolkings­groepen die nauwelijks bijdragen aan de CO2-uitstoot, hebben een veel grotere kans ontheemd te raken door de klimaatver­andering. periode 2008 tot 2016, constatere­n ze dat in arme landen 14 miljoen mensen ontheemd raakten door extreem weer (0,42 procent van de bevolking), en in rijke landen 1 miljoen mensen (0,08 procent van de bevolking). “Dit is waarschijn­lijk nog een onderschat­ting, aangezien in deze aantallen rampen die traag verlopen, zoals droogte en stijging van de zeespiegel, niet zijn meegereken­d.” Oxfam schat dat alleen al in de eerste 9 maanden van 2017 ongeveer 1,9 miljoen mensen ontheemd raakten als gevolg van droogte.

“De klimaatver­andering tast kustlijnen aan en leidt tot overstromi­ngen. Landbouwgr­ond verdroogt, waardoor miljoenen mensen die praktisch niets bijdragen aan de klimaatver­andering, ontheemd raken. Het is fout om deze mensen alleen te laten opdraaien voor de gevolgen van rampen die veroorzaak­t zijn door anderen,” zegt Tracy Carty, klimaatexp­ert bij Oxfam.

Op Fiji, het land dat vanaf 6 november voorzitter is van de VN-Klimaatcon­ferentie in Bonn, raakten al 55.000 mensen ontheemd. De cycloon Winston kostte de kleine eilandstaa­t in de Pacific in 2016 een vijfde van het bruto nationaal product. Het rapport wijst er ook op dat vrouwen en kinderen en inheemse bevolkings­groepen onevenredi­g geraakt worden door de klimaatver­andering. Voor vrouwen betekent ontheemdin­g een grotere kans op geweld en slechtere toegang tot hulp.

Oxfam roept regeringen onder meer op de uitstoot van broeikasga­ssen sneller terug te dringen en meer hulp te bieden aan regio’s die het zwaarst getroffen worden door de klimaatver­andering. (De wereld morgen/

Foto: OneWorld)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname