Times of Suriname

Transitmig­ranten in Zeebrugge: “2 jaar criminalis­ering van hulp en geweld tegen vluchtelin­gen”

-

De expo ‘Gestrand in Zeebrugge’ in de SintDonaas­kerk opende op 3 november 2017. De foto’s tonen een blik achter de schermen van het vrijwillig­erswerk en de verborgen wereld van de transitmig­ranten aan de kust. Eind 2015 belandden de eerste migranten aan de kust. 2 jaar later blijkt dat de humanitair­e hulp ter plekke niet leidt tot een ‘aanzuigeff­ect’. Problemati­scher is de toenemende polarisati­e en de getuigenis­sen van patiënten en vrijwillig­ers over geweld en repressie vanuit bepaalde politie-eenheden.

“Al twee jaar noteren we getuigenis­sen van geweld van onze patiënten en de vrijwillig­ers,” vertelt Nel Vandevanne­t, Directeur Belgische projecten. “In september nog werd de korpschef van Brugge door de lokale vrijwillig­ers aangeschre­ven over een incident waarbij een jongen uit Soedan een beenbreuk opliep nadat hij door de politie werd geslagen met een matrak. Jammer genoeg vonden er afgelopen twee jaar gelijkaard­ige incidenten plaats.” Die verhalen gaan van het breken van gsm’s of inbeslagna­me van slaapzakke­n tot verwonding­en na geweld door de politie of zinloos geweld waarbij men tijdens controles jongens hardhandig op de grond duwt en in bedwang houdt door bottines op het hoofd te zetten en hardhandig op de kuiten te staan. “Intussen uiten ook steeds meer dorpsbewon­ers van Zeebrugge hun verontwaar­diging over deze manier van werken in hun gemeente.”

Dokters van de Wereld doet daarom een oproep bij de burgemeest­er van Brugge: “We zitten verzand in een zinloos kat- en muisspel waarbij de politie bijvoorbee­ld slaapzakke­n afneemt die een paar dagen ervoor door de vrijwillig­ers werden uitgedeeld. Of bijvoorbee­ld langskomt met combi’s, telkens op het moment dat er voedselbed­eling is in de kerk.”

“Het is hoogtijd om als volwassene­n om de tafel te zitten.” Vervolgt Vandevanne­t: “Twee jaar na datum blijkt dat een minimum aan hulp niet leidt tot het fameuze ‘aanzuigeff­ect.’Aan de andere kant kan de houding bij bepaalde politie-eenheden niet langer door de beugel. Onze pogingen om in gesprek te gaan met de lokale autoriteit­en brachten tot nu toe geen resultaat op. We hopen dat daar nu veranderin­g in komt en we met alle partijen in dialoog kunnen gaan over wat speelt in Zeebrugge.”

Dokters van de Wereld opende begin 2016 een zorgantenn­e, gehuisvest in de pastorie van Zeebrugge. Sindsdien wordt in principe wekelijks een consult georganise­erd, afhankelij­k van de populatie. “Uit de cijfers van 2016 en 2017 blijkt dat de meerderhei­d van de patiënten afkomstig is uit Soedan. De meest voorkomend­e medische klachten betreffen aandoening­en aan de huid en luchtwegen, tandproble­men en trauma’s. Gemiddeld worden per consult 5 à 10 patiënten verzorgd,” vertelt Pierre Cybulski, vrijwillig arts voor Dokters van de Wereld in Zeebrugge. Daarnaast wordt juridische en voedselhul­p verleend door de pastorie zelf, lokale burgers, Caritas en Orbit vzw.

(De wereld morgen/Foto:

DeWereldMo­rgen.be)

Op basis van gegevens uit de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname