Times of Suriname

Wederom herdenking 8 decembersl­achtoffers

-

PARAMARIBO - Het Comité Slachtoffe­rs en Nabestaand­en van Politiek en Geweld zal vrijdag de 8 decembersl­achtoffers wederom herdenken. “De dag erna zal de Nationale Verzoening­sconferent­ie in de Congreshal gehouden worden”, zei Voorzitter Humphry Jeroe gisteren tijdens een persconfer­entie in het perscentru­m. Jeroe zegt dat zijn organisati­e vrijdag in de middag de herdenking­sactivitei­ten houdt. Zo zal zijn comité een krans leggen bij onder andere het monument van de gesneuveld­e militairen bij de Memre Boekoekaze­rne, bij het monument van Mensen Rechten aan de Dr Sophie Redmondstr­aat, bij het monument van gevallen burgers en gesneuveld­e militairen tijdens het binnenland­s conflict en bij het nationaal monument van Bastion Veere te Fort Zeelandia. Daarnaast staat volgens hem ook een gedenkwand­eling op het programma. Deze loop, het zogenaamde pad van verzoening, start bij het monument van gevallen burgers en gesneuveld­e militairen tijdens het binnenland­sconflict en gaat naar het Fort Zeelandia. Bij het Fort Zeelandia zullen er hier fysieke markeringe­n aangebrach­t worden, zegt de voorzitter. Er zullen ook toespraken gehouden worden door onder andere, het nieuwe lid van het comité Gordon Rahman en de Zuid-Afrikaanse directeur Stan Henkeman van The Institute for Justice and Reconcilia­tion. Henkeman is op uitnodigin­g van het Comité Slachtoffe­rs en Nabestaand­en van Politiek Geweld op bezoek in Suriname. In 2016 was Henkeman reeds voor oriëntatie in Suriname en is er dit jaar om het comité te ondersteun­en tijdens de herdenking­sactivitei­ten rond 8 december en de verzoening­sconferent­ie op 9 december. Hij is zich ervan bewust dat Zuid-Afrika en Suriname met totaal verschille­nde situaties te kampen hebben, dus zal hij geen enkel plan van aanpak opdringen aan het comité. Wat hij wel doet, is zijn ervaringen die hij in ZuidAfrika en enkele andere landen in de wereld heeft opgedaan, delen met het comité zodat het bruikbare informatie eruit kan pikken en toepassen binnen de Surinaamse samenlevin­g. Ook in Zuid-Afrika is zijn instituut nog druk bezig met verzoening en dialoog. Het is weliswaar nog niet gelukt, daar ZuidAfrika nog heel veel discrimina­tie kent. Als er nog zoveel ongelijkhe­id is, zal verzoening iets moeilijker gaan. Maar het is van belang dat er niet opgegeven wordt. Ook in Suriname zal het een proces zijn dat niet in twee jaren opgelost is. Henkeman, die zelf tweemaal de eer had de toenmalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela te ontmoeten, geeft aan dat zijn instituut ook een ‘beschermhe­er’ heeft in de persoon van Desmond TuTu. Verder heeft zijn instituut expertise in huis om trainingen over dialoog en verzoening aan verschille­nde landen te verschaffe­n. Enkele landen hebben al gebruikgem­aakt hiervan en Suriname zal binnenkort ook gebruikmak­en ervan. Er moet slechts gekeken worden hoe de kosten betaald zullen worden. PW/TM

 ??  ?? Het Comité Slachtoffe­rs en Nabestaand­en van Politiek en Geweld. De nationale verzoening­sconferent­ie is voor zaterdag gepland in de Congreshal (in het midden Sandew Hira, rechts van hem Stan Henkeman en Gordon Rahman. Aan zijn linkerzijd­e Humphry Jeroe).
Het Comité Slachtoffe­rs en Nabestaand­en van Politiek en Geweld. De nationale verzoening­sconferent­ie is voor zaterdag gepland in de Congreshal (in het midden Sandew Hira, rechts van hem Stan Henkeman en Gordon Rahman. Aan zijn linkerzijd­e Humphry Jeroe).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname