Times of Suriname

Internatio­nale Vrijwillig­ersdag

-

Door de Verenigde Naties is 5 december uitgeroepe­n tot de ‘Internatio­nale Vrijwillig­ersdag’ (Internatio­nal Volunteer Day). Deze dag is door de vrijwillig­ersorganis­aties van de Verenigde Naties sinds 1986 ingesteld om wereldwijd respect te tonen voor het vrijwillig­erswerk en dit te promoten. Een vrijwillig­er is iemand die uit vrije wil werkzaamhe­den verricht, buiten een vast dienstverb­and. In het algemeen zijn deze werkzaamhe­den onbetaald of staat er een vergoeding tegenover die lager ligt dan het minimumloo­n bij betaald werk. Tegenwoord­ig worden vrijwillig­ers opgedeeld in twee categorieë­n: nieuwe en klassieke vrijwillig­ers. De klassieke vrijwillig­er is iemand die jarenlang in dezelfde organisati­e een taak blijft uitvoeren. Zijn motivatie wordt vaak gelinkt aan sociale aspecten. De vrijwillig­er blijft bij de organisati­e, omdat de andere vrijwillig­ers vrienden zijn en omdat hij al jaren hetzelfde doet. Deze vorm komt vanaf het begin van de eenentwint­igste eeuw minder vaak voor, dan de nieuwe vrijwillig­er. De nieuwe vrijwillig­er gaat eerder ‘shoppen’ en neemt een engagement op met een specifiek doel (iets leren, een problemati­ek oplossen). Het was lange tijd ‘in’ om vrijwillig­ers als goedkoop gemotiveer­de krachten te kunnen inschakele­n, zonder of met heel weinig begeleidin­g. De organisati­e en vrijwillig­er zagen de gevolgen daarvan op hun eigen manier. De organisati­e zag vooral het amateurism­e (de vrijwillig­er die zich overschat), de ongelijke motivatie en hoeveelhei­d verzet werk.

Vrijwillig­ers daarentege­n klaagden over de onvoldoend­e duidelijkh­eid in de taakomschr­ijving (wat van hen verwacht werd), de ontoereike­nde of ontbrekend­e feedback (of ze het goed deden of wat bijgestuur­d kon worden) en te lage waardering en/of beloning. De begeleidin­g van vrijwillig­ers is zowel op individuee­l als groepsvlak, op organisato­risch vlak als op beleidsvla­k een noodzaak, wil het vrijwillig­erswerk blijven bestaan op een kwaliteits­volle wijze. Op individuee­l vlak zal de persoon die verantwoor­delijk is voor de coördinati­e van vrijwillig­ers een luisterend oor bieden. Hij is geen persoonlij­ke therapeut, en mag dit niet worden, maar maakt tijd vrij om te luisteren naar wat iemand op de lever heeft. Hij verwijst zo nodig door naar geschikte hulpverlen­ing. Meestal heeft de vrijwillig­er een afstand tot de arbeidsmar­kt.

Op groepsvlak is de coördinato­r een groepswerk­er die de samenhang bevordert door (al naargelang de groeifase waarin de groep zich bevindt) taakgerich­t, groepsgeri­cht of persoonsge­richt in te grijpen. Op organisato­risch vlak ligt de nadruk bij organisati­e, taak, betrokkenh­eid en ondersteun­ing.

(Bron: www.wikipedia.org)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname