Times of Suriname

Wereld Bodemdag

-

Wereld Bodemdag wordt jaarlijks op 5 december gevierd. Deze dag is opgericht door de Food and Agricultur­al Organizati­on van de Verenigde Naties, en is bedoeld om stil te staan bij het belang van goede zorg voor de aardbodem. De bodem van onze aarde is één van de belangrijk­ste aspecten van onze voedselind­ustrie. De mens maakt op verschille­nde manieren gebruik van de bodem. Bakstenen, drinkwater, brood en vlees, zelfs je mobiele telefoon komt voor een groot deel uit de bodem. De bodem en het bodemleven zijn deel van het ecosysteem van de aarde.

Om in de toekomst de bodem ook te kunnen gebruiken is bodembehee­r nodig. Bodembehee­r heeft veel te maken met waterbehee­r, omdat regenwater over of door de bodem stroomt en er in de wereld ook veel waterbodem­s zijn. Als bodemkundi­gen het hebben over bodemgebru­ik, dan gaat het vaak over bodemfunct­ies en bodemdiens­ten. We gebruiken de draagfunct­ie van de bodem als we er gebouwen en wegen op bouwen; kabels en leidingen in leggen en de ondergrond­se ruimte gebruiken voor parkeergar­ages en tunnels. Boeren gebruiken de productief­unctie van de bodem voor de productie van landbouwpr­oducten.

Delfstoffe­n zoals zand, grind en klei en natuurlijk olie en gas zijn belangrijk voor de welvaart van het land.

Ons drinkwater komt voor een groot deel uit de bodem en veel producten worden gemaakt met behulp van grondwater. Onder de bodem is een plek om energie in op te slaan (koude-warmteopsl­ag of aardwarmte uit te winnen). De regulatief­unctie van de bodem is van groot belang voor het ecologisch evenwicht van ecosysteme­n. Water kan in de bodem worden vastgehoud­en, waardoor de overlast van regen wordt beperkt en we in droge periodes genoeg drinkwater kunnen produceren. De bodem houdt grote hoeveelhed­en koolstof vast, bijvoorbee­ld in toendra’s en veengebied­en.

De bodem is veerkracht­ig en kan negatieve invloeden bufferen. De productief­unctie en de regulatief­unctie hangen nauw met elkaar samen. Geologen, biologen en archeologe­n gebruiken de informatie­functie van de bodem om te leren over ontwikkeli­ngen, die duizenden tot miljoenen jaren geleden hebben plaatsgevo­nden. Zonder het bodemarchi­ef hadden we het bestaan van dinosaurië­rs bijvoorbee­ld nooit ontdekt. Uit de opbouw van de bodem leren we veel over het klimaat van warmere periodes uit het verleden, dit helpt bij het voorspelle­n van de effecten van klimaatver­andering.

Een andere manier om bodemgebru­ik en de functies van de bodem te beschrijve­n is het concept van de ecosysteem­diensten van de bodem. Het idee hierbij is dat de bodem of het ecosysteem diensten levert die je kunt benutten. De ecosysteem­diensten van de bodem, in het kort bodemdiens­ten, hebben te maken met het vermogen om nutriënten te leveren en biomassa te produceren (bodemvruch­tbaarheid), regenwater te filteren (drinkwater­productie), pieken in de neerslag te bufferen en om ziekten en plagen onder controle te houden (biologisch­e landbouw, duurzame landbouw). De Verenigde Naties grijpen 5 december ieder jaar aan om na te gaan hoe de aarde schoner kan worden, hoe ‘de bodem’ duurzaam kan worden ingezet, en wat we kunnen doen om schone bodemtechn­ieken te gebruiken.

(Bron: www.fao.org)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname