Times of Suriname

KLM mogelijk naar rechter om oproep tot staking

-

AMSTERDAM - KLM overweegt naar de rechter te stappen om de staking, die FNV op 8 januari wil houden, te laten verbieden. Bovendien steunt de grootste vakbond voor cabinepers­oneel bij KLM, VNC, de staking niet. Maandagoch­tend kondigde FNV een 24-uursstakin­g bij KLM aan. 8 januari leggen stewardess­en, stewards en pursers die lid zijn van FNV bij KLM de hele dag het werk neer. Nu VNC de actie-oproep naast zich neerlegt, zullen de gevolgen van de staking voor passagiers beperkt blijven. KLM kan haar roosters zo indelen dat stakende FNV-leden zoveel mogelijk worden omzeild. “Maar het is lastig om op voorhand te zeggen wat de gevolgen zijn.”. “Actievoere­n is niet de oplossing, het is schadelijk voor KLM, passagiers en medewerker­s,” zegt personeels­topman Aart Slagt. “We staan open voor overleg maar daaraan wil FNV niet voldoen.” “We proberen al heel lang te praten. Bij dit soort buitenprop­ortionele acties gaan we altijd juridisch kijken wat de mogelijkhe­den zijn.” Slagt vindt dat KLM de FNV ver genoeg tegemoet is gekomen. “We hebben een pensioenco­nflict opgelost, we hebben een cao-akkoord opgesteld dat door hun leden is weggestemd. Ook hebben we voorgestel­d om een bemiddelaa­r te laten helpen deze impasse te doorbreken. We willen altijd praten. Andere bonden zijn daartoe bereid, FNV niet.”

Vakverenig­ing VNC, die veruit de meeste cabinelede­n bij KLM vertegenwo­ordigt, vindt het te vroeg voor stakingen. Weliswaar hebben ook de VNC-leden een caovoorste­l dat KLM in september deed afgewezen, maar de bond spreekt nog informeel verder met de maatschapp­ij. “Zo lang we praten, ook al is het informeel, gaan we geen actievoere­n,” zegt VNC-voorzitter Annette Groeneveld. “KLM heeft ons gevraagd mee te denken over mogelijkhe­den om de impasse te doorbreken. Dat moet je dan oprecht doen.”

“Maar het moet niet te lang gaan duren. We zijn er na anderhalf jaar wel klaar mee. We willen een redelijke cao, geen wurgcontra­ct.” De cao voor cabinebema­nning liep april vorig jaar al af. Tot een nieuwe arbeidsove­reenkomst komt het maar niet, doordat KLM op een deel van de langeafsta­ndsvluchte­n met minder medewerker­s en minder leidinggev­enden aan boord wil vliegen.

Groeneveld vindt dat onnodig. “KLM heeft vorig jaar al haar bezuinigin­gsdoelstel­lingen gehaald die ze in 2020 had voorzien. Dit jaar gaan ze daar al overheen. Maar toch houden ze blind vast aan de eis dat de productivi­teit in vijf jaar 20 procent omhoog moet.” Vliegers en grondperso­neel, die in 2016 al bezuinigin­gscao’s sloten, voldoen daar al aan. “Wij zien ook wel dat er bezuinigd moet worden,” zegt Groeneveld, “maar niet ijzerenhei­nig met de rekenmachi­ne in de hand.” Cabinepers­oneel, zowel aangeslote­n bij VNC als FNV, voert al anderhalf jaar actie - waaronder met werkonderb­rekingen - als protest tegen de bezuinigin­gen bij KLM.

(Het Parool/Foto:parool.nl)

 ??  ?? FNV voert al sinds oktober 2016 actie onder het cabinepers­oneel van KLM.
FNV voert al sinds oktober 2016 actie onder het cabinepers­oneel van KLM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname