Times of Suriname

Geen straf voor botsing met trein in Winsum

-

WINSUM - De bestuurder van de melktankwa­gen die op 18 november 2016 bij het Groningse Winsum met een trein botste, heeft gisteren geen straf gekregen van de rechtbank in Groningen. Het Openbaar Ministerie had een boete van 250 euro geëist. De 30-jarige man uit Diphoorn heeft volgens de officier van justitie de trein niet laten voorgaan op een onbewaakte overgang, waarmee hij de wet heeft overtreden. De rechter is het daarmee eens, maar mede omdat het ongeluk veel impact heeft gehad op de chauffeur, wordt hem geen straf opgelegd. De man toonde zich ook zeer betrokken, aldus de rechter. De trein ontspoorde na de botsing; de tankwagen - die van een boerenerf kwam kwam in de sloot terecht. Achttien van de vijftig passagiers raakten gewond, van wie drie ernstig. Het spoor liep flinke schade op. De chauffeur verklaarde eerder tegenover de rechter dat hij goed om zich heen had gekeken bij een laaghangen­de zon, maar de trein niet had gezien. Hij had naar eigen zeggen geen haast en reed met lage snelheid. Zelf raakte de bestuurder, die bij een boerderij melk had getankt en onderweg was naar de fabriek, lichtgewon­d. Op zich heeft zijn rijgedrag volgens de rechter geen gevaar of hinder op het spoor veroorzaak­t, zoals het OM hem had verweten. Wel heeft hij een overtredin­g begaan door de trein niet voor te laten gaan.

Dat er geen straf volgt, heeft volgens de rechter ook te maken met de onveilighe­id van de overgang zonder spoorbomen. De advocaat van de bestuurder stelde twee weken geleden dat de gemeente Winsum en ProRail te laat de onbewaakte overgang hebben aangepakt.

Het was niet de eerste keer dat het misging. Twee jaar geleden kwam een 24-jarige man om het leven toen hij met zijn auto overstak en geraakt werd door een trein. Een halfjaar daarvoor trof een 67-jarige man hetzelfde lot toen hij over de overgang wilde rijden.

(AD/Foto:ad.nl)

 ??  ?? Melkrijder die in Winsum tegen trein botste is wel schuldig, krijgt geen straf.
Melkrijder die in Winsum tegen trein botste is wel schuldig, krijgt geen straf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname