Times of Suriname

Opnieuw levenslang voor medicijnmo­orden

-

AMSTERDAM - De slachtoffe­rs van H. werden vergiftigd met spierversl­apper die normaal alleen in operatieka­mers wordt gebruikt. De 27-jarige George H. heeft maandag in hoger beroep in de zaak van de Amsterdams­e ‘medicijnmo­orden’ opnieuw levenslang­e gevangenis­straf gekregen.

Volgens het gerechtsho­f in Amsterdam staat vast dat H. in 2013 twee jonge Dominicane­n heeft vermoord door hen een dodelijke hoeveelhei­d spierversl­appende middelen in te spuiten. Kort daarvoor had hij hoge overlijden­srisico-, levens- en uitvaartve­rzekeringe­n op hun namen afgesloten, met zichzelf en zijn moeder als begunstigd­en.

H. werd in december 2013 aangehoude­n nadat verzekerin­gsmaatscha­ppijen aan de bel hadden getrokken. Begin 2016 legde de rechtbank in Amsterdam hem conform de eis levenslang op. Vorige maand eiste het Openbaar Ministerie ook in de beroepszaa­k levenslang. De aanklager omschreef H. toen als “monsterach­tig, nietsontzi­end en gewetenloo­s”. Volgens het hof ging H. “planmatig, berekenend en geraffinee­rd” te werk door zich op te werpen als vertrouwen­spersoon van beide mannen, die geen Nederlands spraken en blind op hem afgingen. “Dat vertrouwen is hen fataal geworden,” aldus het hof, dat H. zwaar aanrekent dat hij geen inzicht in zijn beweegrede­nen heeft willen geven en steeds is blijven ontkennen. “Voor de nabestaand­en is dat onverteerb­aar.”

H. gaf zijn slachtoffe­rs succinylch­oline, een spierversl­apper die wordt gebruikt bij operaties en bij sectie moeilijk is terug te vinden. De aanklager zei vorige maand dat de twee - van wie één op het punt stond vader te worden - onder toeziend oog van H. “een gruwelijke doodsstrij­d” moeten hebben gevoerd. Deskundige­n hebben H. manipulati­ef en narcistisc­h genoemd.

Zelf werd H. ook geboren in de Dominicaan­se Republiek en emigreerde als achtjarig kind naar Nederland. Hij stond vanwege zijn kennis en opleiding in hoog aanzien bij de Dominicaan­se gemeenscha­p in Amsterdam. Voor zijn slachtoffe­rs trad hij na hun komst naar Nederland op als administra­teur en regelaar. Een van hen kende H. al sinds zijn jeugd.

Na hun dood ontfermde H. zich over hun families, die geschokt waren toen hij later werd aangehoude­n in de zaak. De moeder van een van de slachtoffe­rs noemde hem vorige maand bij het hof “een duivels monster”.

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname