Times of Suriname

Oud-president Saleh van Jemen gedood door Houthi-rebellen

-

JEMEN - De Houthirebe­llen in Jemen zeggen dat oud-president Ali Abdullah Saleh is gedood. Ook bronnen binnen het Jemenitisc­he parlement melden het overlijden.

De Houthi’s melden het nieuws gisteren aan de staatstele­visie in Jemen, die ze zelf controlere­n. “Met de dood van hun leider is een einde gekomen aan het verraad van milities,” aldus de rebellen. Op internet circuleren beelden van het lichaam van de oud-president, waaruit zou blijken dat hij door een geweerscho­t in zijn hoofd zou zijn overleden.

Gisterocht­end werd het huis van Saleh in de hoofdstad Sanaa door de Houthi’s gebombarde­erd. Verschille­nde bronnen zeggen dat Saleh daarna gevangen is genomen en geëxecutee­rd. Ook verschille­nde familieled­en van de oud-leider zouden zijn omgekomen.

Saleh werkte tot zaterdag intensief samen met de Houthirebe­llen, die dankzij steun van de oud-president aan de macht kwamen in grote delen van Jemen, waaronder in de hoofdstad Sanaa. Zaterdag zei Saleh echter live op televisie dat hij zijn steun voor de Houthi’s introk en dat bevelen van de rebellen moesten worden genegeerd. Daarop braken hevige gevechten uit tussen het Jemenitisc­he leger en de rebellen, die de afgelopen dagen aan zeker 125 mensen in Sanaa het leven kostten. Saleh was president van Jemen van 1990 tot 2012. In de nasleep van de Arabische lente werd hij afgezet. Hij werd opgevolgd door Abdrabbuh Mansur Hadi. De Houthi-rebellen probeerden sindsdien de macht in het land over te nemen en Saleh weer in het zadel te helpen. Dat lukte grotendeel­s toen Hadi in 2015 door de Houthi’s werd verdreven naar Saudi-Arabië. Hadi probeert nu vanuit de zuidelijke stad Aden de macht in het land terug te krijgen met steun van Saud-Arabië. Onder leiding van de Saudi’s voeren verschille­nde Arabische landen geregeld luchtaanva­llen uit op de Houthi-rebellen in Jemen.

De Houthi-rebellen zijn een sjiitische groepering die steun krijgen uit Iran. De burgeroorl­og zet daarmee ook de verhouding tussen Iran en het soenitisch­e Saudi-Arabië op scherp. Oorlogssch­epen van beide landen zijn actief in de Golf van Aden voor de Jemenitisc­he kust. Hulporgani­saties zeggen dat miljoenen Jemenieten worden bedreigd door hongersnoo­d en ziektes. Het land heeft dringend behoefte aan hulpgoeder­en en medische hulp. Volgens de Verenigde Naties hebben de luchtaanva­llen op Houthi-doelwitten sinds 2015 aan 8.670 mensen het leven gekost. (NU.nl)

 ??  ??
 ??  ?? Saleh was van 1990 tot 2012 president van Jemen. (Foto: NRC)
Saleh was van 1990 tot 2012 president van Jemen. (Foto: NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname