Times of Suriname

Japanse kustwacht heeft handen vol aan Noord-Koreaanse spookbootj­es

-

JAPAN - Vissers hebben in het noorden van Japan het lichaam van een man, mogelijk een Noord-Koreaan, uit zee gehaald. Een halfuur na de macabere vangst, spoelden twee bijna vergane lichamen aan op een strand. De vondst van de lijken gebeurde twee dagen nadat de Japanse kustwacht een zwaar beschadigd bootje leeg aantrof. De aangespoel­de doden en het voor de kust van Sakata, in de provincie Yamagata, opgeviste lichaam zijn vermoedeli­jk van het zaterdag gevonden vissersboo­tje afkomstig. Eén van de dode mannen droeg een naamkaartj­e waaruit kan worden afgeleid dat hij uit Noord-Korea kwam.

Harde wind en zeestromen duwen de afgelopen weken tientallen visserssch­eepjes naar de Japanse kust. Het ontbreekt de veelal krakkemikk­ige Noord-Koreaanse vaartuigje­s aan stevigheid en aan apparatuur om op eigen kracht terug te keren. Reden voor de Japanse kustwacht de patrouille­s op te voeren. Vooral de afgelopen maand was het prijs. Zeker 28 gammele bootjes, die de bijnaam ‘spookschep­en’ kregen, werden voor de Japanse kust waargenome­n. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode slechts vier. Normaal gesproken worden alleen de resten van de scheepjes teruggevon­den.

Dat opvarenden worden gered en aan land gebracht, komt minder vaak voor. Het vermoeden bestaat dat de NoordKorea­anse vissers ertoe worden gedwongen verder de zee op te gaan en daarbij in Japanse wateren terechtkom­en. De extra visvangst zou het weinig gevarieerd­e voedingspa­troon van de NoordKorea­nen, dat leidt tot gezondheid­sproblemen, moeten opvijzelen.

Vorige week nog redde de kustwacht tien opvarenden van een bootje uit zee voor de westelijke kustplaats Matsumae. Kort ervoor hadden ze geprobeerd onderdak te vinden op een afgelegen eiland. Uit een onbewoond hutje hadden ze wat spullen gestolen. Zij, evenals acht eerder aangespoel­de vissers, worden door de Japanners vastgehoud­en.

Alle mannen claimen uit Noord-Korea te komen en graag terug te willen naar hun thuisland. Van overlopen naar Japanse zijde lijkt geen sprake te zijn. De acht aangespoel­de mannen zijn overgedrag­en aan de immigratie­dienst en zullen worden teruggestu­urd via China. Naar het geredde tiental loopt nog een onderzoek vanwege de diefstal. (AD)

 ??  ?? Vorige week nog redde de kustwacht tien opvarenden van een bootje uit zee voor de westelijke kustplaats Matsumae. (Foto: Tubantia)
Vorige week nog redde de kustwacht tien opvarenden van een bootje uit zee voor de westelijke kustplaats Matsumae. (Foto: Tubantia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname