Times of Suriname

Tusk schrapt trip naar Israël om Brexit

-

BELGIË - EU-president Donald Tusk reist deze week niet naar Israël. Hij heeft afgezegd vanwege de cruciale fase waarin de gesprekken over het Britse vertrek uit de Europese Unie zich bevinden.

Tusk zou dinsdagavo­nd de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu ontmoeten in Jeruzalem. Een dag later zou hij in Ramallah een ontmoeting hebben met de Palestijns­e premier Rami Hamdallah. Zijn toespraak in Jeruzalem bij het Friends of Zion Museum, dat hem een prijs heeft toegekend, gaat ook niet door. De onderhande­lingen over de Brexit verkeren in een belangrijk­e fase. Tusk heeft de Britse premier Theresa May te verstaan gegeven dat ze met een verbeterd voorstel moet komen, willen de EU-leiders eind volgende week groen licht geven voor het openen van gesprekken over de volgende fase: de toekomstig­e (handels) relatie. Op drie punten moet er voldoende voortgang zijn geboekt voordat de tweede fase kan ingaan. Het gaat om de financiële afrekening, de kwestie van de Noord-Ierse grens, en de rechten van EUburgers. Tusk heeft gezegd dat als het Britse voorstel over de grenskwest­ie onaanvaard­baar is voor Ierland, het ook niet acceptabel is voor de EU. May heeft gisteren in Brussel met Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker geluncht. Volgens zijn woordvoerd­er is het doel om zo “dicht als mogelijk” bij een akkoord te komen. Een woordvoerd­er van May stelde dat “er nog veel discussie gaande is.”

Guy Verhofstad­t, die namens het Europees Parlement de gesprekken in de gaten houdt, overlegde voorafgaan­d aan de lunch met Juncker, zijn tweede man Frans Timmermans en EU-onderhande­laar Michel Barnier. Volgens Verhofstad­t is er nog geen deal.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname