Times of Suriname

Arrestatie­s in onderzoek naar dood journalist Malta

-

MALTA - De politie in Malta heeft gisteren in de plaatsen Marsa, Bugibba and Zebbug acties uitgevoerd in het onderzoek naar de dood van de Maltezer journalist Daphne Caruana Galizia (53). Daarbij zijn tien personen gearrestee­rd.

Dat laat de premier van Malta, Joseph Muscat weten op een speciaal belegde persconfer­entie.

In één van de havens in Malta is nog steeds een politieact­ie gaande. Enkele wegen zijn afgesloten en een patrouille­boot bewaakt de pier. Volgens de premier is de situatie onder controle en vinden er huiszoekin­gen plaats. De acht personen die zijn aangehoude­n hebben allen de Maltese nationalit­eit. De meesten hebben een crimineel verleden, aldus Muscat. Hij verschafte verder geen details over de betrokkene­n. Caruana, de bekendste onderzoeks­journalist van Malta, kwam in oktober om toen een krachtige bom haar auto opblies.

Ze onthulde onlangs een schandaal uit de zogenoemde Panama Papers. Zij beschuldig­de ook medewerker­s van premier Joseph Muscat van het exploitere­n van buitenland­se brievenbus­ondernemin­gen. Zijn vrouw Michelle zou eigenaar zijn van het bedrijf Egrant in Panama, dat grote sommen geld liet circuleren in transactie­s met een bank in Azerbeidzj­an. Daarvan zou de vrouw flink hebben geprofitee­rd.

De dood van Caruana was reden voor het Europees Parlement om een delegatie naar Malta te sturen om te onderzoeke­n hoe het staat met de rechtsstaa­t, wat voor maatregele­n er worden getroffen tegen corruptie en hoe witwassen wordt aangepakt. De Maltese overheid heeft een miljoen euro uitgeloofd voor informatie die leidt naar de daders. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname