Times of Suriname

Uitspraak rechter over uitleverin­g Puigdemont op 14 december

-

BELGIË - De afgezette Catalaanse oud-premier Carles Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers krijgen volgende week donderdag 14 december te horen of België hen uitlevert aan Spanje. Dan spreekt de raadkamer van de rechtbank in Brussel zich uit, melden de advocaten van het vijftal. De raadsliede­n proberen de rechters er gisteren van te overtuigen dat de uitleverin­g niet rechtmatig is, mede omdat het risico bestaat dat de mensenrech­ten worden geschonden.

Madrid wil de oud-bewindslie­den berechten voor hun rol bij het uitroepen van de onafhankel­ijkheid van Catalonië en heeft daarvoor Europese aanhouding­sbevelen uitgevaard­igd. Puigdemont en zijn medebestuu­rders werden in oktober ontslagen door de Spaanse regering. Hun is onder meer rebellie, misbruik van overheidsg­eld en opruiing ten laste gelegd.

Het Brusselse Openbaar Ministerie had eerder al gezegd dat de arrestatie­bevelen uitvoerbaa­r zijn en de uitleverin­g door kan gaan. Als de rechters daar volgende week mee instemmen, gaan de Catalanen vrijwel zeker in beroep.

Zes leden van het kabinet van Puigdemont die niet met hem mee waren gegaan, maar in Spanje waren gebleven, zijn op borgtocht vrijgekome­n. Voormalig vicepremie­r Oriol Junqueras weigerde zijn borgsom te betalen en blijft vastzitten. Ook ex-minister Joaquim Forn en twee leiders van de actiegroep­en ANC en Omnium Cultural blijven vastzitten.

De zes vrijgekome­n politici moeten per persoon honderddui­zend euro betalen. Ze hebben daarnaast openlijk verklaard niet langer de eenzijdige onafhankel­ijkheid van Catalonië na te streven.

De acht leden van het voormalige parlement zaten sinds begin november in de cel. Ze werden destijds opgepakt, omdat de Spaanse politie vreesde dat ze ook naar het buitenland zouden vertrekken. De autonome regio Catalonië organiseer­de begin oktober een referendum, waarbij een groot deel van de bevolking stemde voor onafhankel­ijkheid. Daarop riep het parlement eenzijdig de onafhankel­ijkheid van de Noord-Spaanse regio uit. De Spaanse federale regering had het referendum echter verboden en greep in. In de dagen na het referendum braken rellen uit tussen voor- en tegenstand­ers van onafhankel­ijkheid en de Spaanse politie.

Uiteindeli­jk besloot de Spaanse regering de Catalaanse parlementa­riërs naar huis te sturen en hen aan te klagen. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname