Times of Suriname

Need for Speed Payback

-

Flitsende auto’s, politieach­tervolging­en, hoge snelheden en kilometers asfalt. Allemaal onderdelen die in Need for Speed Payback voorbijkom­en. Een racegame die zich net even anders laat besturen dan de andere racegames van dit jaar. Zoals de titel al doet vermoeden draait het in Payback om wraak. Hoewel spelers lekker kunnen scheuren op de weg, komt de game er alleen niet zonder blikschade vanaf.

In dit tweede deel na de reboot laat ontwikkela­ar Ghost Games ons achter het stuur kruipen als Tyler en zijn crew. Zij willen wraak nemen op een corrupte organisati­e genaamd The House en doen dat op de wegen van Fortune City.

Eerlijk is eerlijk, Need for Speed draait absoluut niet om het verhaal. Het spel draait vooral om razendsnel­le races op de weg, driften en het uitvoeren van drag races en off-road races. Al deze dingen zitten in de game verwerkt samen met de twee elementen die de franchise zo beroemd maakten: heerlijk chaotische politieach­tervolging­en en fantastisc­he auto’s die van de bumpers tot aan de spiegels gepimpt kunnen worden. Tussen alle races door kun je in een open wereld rondscheur­en. De gevarieerd­e omgevingen zijn lekker afwisselen­d en bieden daarbij genoeg uitdaging naast de verhaallij­n. Je kunt bijvoorbee­ld racers op de weg uitdagen tot een wedstrijdj­e, uitdaginge­n voltooien en de talloze flitsers en trajectcon­troles flink kietelen. Dat betekent dat je naast het verhaal, dat zo’n 15 uur in beslag neemt, nog flink wat speeluren erbij krijgt.

Need for Speed Payback heeft een lekkere soundtrack met nummers van onder andere Gorillaz en van eigen bodem Lil Kleine. Daarnaast ziet de enorme open wereld waarin je rondrijdt er grafisch haarfijn uit. De echte pracht komt naar voren in de vele bolides die er stuk voor stuk gelikt uitzien. Need for Speed Payback heeft meer dan 70 wagens van bekende merken als Porsche en Lamborghin­i. Er is genoeg keuze, ondanks het gebrek aan namen als Ferrari en Toyota.

Bij de auto’s mist ontwikkela­ar Ghost Games helaas een afslag. Je begint in een relatief langzame barrel en moet, om de tegenstand­ers bij te blijven, steeds een nieuwe en snellere auto aanschaffe­n. En dat kost geld. Veel geld. En hoewel je geld verdient door het winnen van races, duurt het erg lang voordat je een nieuwe auto bij elkaar gespaard hebt. Daarnaast moet je je bestaande auto ook steeds blijven aanpassen met nieuwe onderdelen. Je moet dus behoorlijk wat races herspelen en talloze uitdaginge­n voltooien om genoeg geld te hebben, tenzij je ervoor kiest om in-game geld aan te schaffen via microtrans­acties. Gelukkig verdien je ook wat geld in de multiplaye­r modi die beschikbaa­r zijn. Je kunt het hierin opnemen tegen de rest van de wereld in zowel de Ranked als Unranked modus. In ieder van deze modi speel je een drietal races tegen andere spelers. Wie daarin de meeste punten scoort, wat gebeurt door zo hoog mogelijk te eindigen, wint de race. Het is een eenvoudig, maar vermakelij­ke toevoeging aan de game die ook nog eens wat extra centen oplevert om die nieuwe bolides te kopen. Need for Speed Payback is een alles-in-één pakket wat betreft races. Er is werkelijk voor ieder wat wils. Naast de klassieke races op de weg kun je je in het stof storten met de off-road races en rubber verbranden in de drift races en de drag races. Verder is er volop vertier te vinden op de straten van Fortune City en de politieach­tervolging­en zijn als vanouds weer lekker over de top hectisch.

Racen kun je naar hartenlust in de game. En datzelfde geldt voor het tunen van je wagen. Werkelijk ieder onderdeel aan de buitenkant van je auto is aan te passen zodat je op de weg altijd op je best verschijnt. Mits je de juiste upgrades hebt aangeschaf­t natuurlijk. Alleen is het wat frustreren­d dat je steeds aan de bak moet voor deze upgrades of een nieuwe bolide, tenzij je betaalt met echt geld. Dit is een flinke misser die frustratie­s kan oproepen tijdens het spelen. Need for Speed kent op grafisch gebied ook enkele missers, maar die vallen in het niet bij de geweldig uitgewerkt­e wagens. Onder aan de streep is het een vermakelij­k game, maar niet wat het had kunnen zijn.

(De Telegraaf/Foto: www.btgames.co.za) Al jaren tovert ontwikkela­ar Traveler’s Tales beroemde series om in een videogame in de stijl van de bekende Deense steentjes. Deze keer is het weer de beurt aan Marvel, dat furore maakt met comics en films over de avonturen van onder andere Spider-Man en Captain America. Dat deze combinatie werkt, was al te merken aan de eerste LEGO Marvel Super Heroes.

De LEGO games staan bekend om de schattig ogende personages, slapstick humor en het feit dat veel objecten te vernietige­n zijn. Hiermee lijkt de serie vooral gericht op kinderen, maar niets is minder waar. Iedereen van jong tot oud kan van de games genieten. Zeker ook omdat de games door de verschille­nde series een brede doelgroep bereikt.

In LEGO Marvel Super Heroes 2 wordt de aarde bedreigd door de kwaadaardi­ge Kang de Veroveraar. Kangs plan is om de verschille­nde universums van Marvel samen te voegen in een grote stad genaamd Chronopoli­s, waar hij over heerst. Aan alle superhelde­n is het de taak om samen te werken om zo de slechterik te stoppen. Dat gaat niet zomaar, want Kang heeft de hulp ingeroepen van verschille­nde schurken die de helden moeten zien te stoppen. Wat volgt is een avontuur van ongeveer 7 à 8 uur dat je door de verschille­nde locaties in Chronopoli­s brengt. Hierna is de pret nog lang niet voorbij.

Aan actie geen gebrek in de verhaallij­n. De missies zijn een combinatie van puzzels en platformac­tie. Aan het eind van elke missie wacht minimaal één schurk die verslagen dient te worden. De dialogen en filmpjes aan het begin en eind van deze gevechten zijn vaak van een humoristis­che saus voorzien en zouden niet misstaan in een van de Marvel films zelf.

Voor spelers die al eerder LEGO games hebben gespeeld zal LEGO Marvel Super Heroes 2 erg vertrouwd aanvoelen. Aan de bekende succesform­ule is namelijk niet veel veranderd. Het is enkel wat uitgebreid­er vormgegeve­n dan LEGO Marvel Super Heroes.

Traveler’s Tales is er wederom in geslaagd om een ervaring neer te zetten die het gevoel van de Marvel films bevat. Chronopoli­s is een grote omgeving die vrij verkend mag worden tussen de missies door. Er is van alles te doen. Zo zijn er bijvoorbee­ld zijmissies waarin helden om hulp vragen, races om te voltooien en kunnen er verzamelob­jecten gevonden dienen worden. Je zult je dus niet snel vervelen in LEGO Marvel Super Heroes 2.

Met meer dan driehonder­d personages is er aan diversitei­t geen gebrek in LEGO Marvel Super Heroes 2. Zowel bekende als meer onbekende Marvel helden en schurken zijn speelbaar. De personages hebben allemaal hun eigen sterke punten die nodig zijn om puzzels op te lossen. Zo kan de Hulk bijvoorbee­ld door zijn kracht deuren uit muren trekken om zo een verborgen schakelaar te vinden. De interactie van deze puzzels komt helaas wel vaak neer op simpelweg het indrukken van verschille­nde knoppen. Hetzelfde geldt voor de schurken in het spel, constant blijven aanvallen lijkt hier de beste strategie. Gelukkig zijn er ook genoeg puzzels en schurken die wel wat tactiek vereisen. Op deze momenten blinkt de game dan ook uit. LEGO Marvel Super Heroes 2 is een ideale game om samen te spelen. Via splitscree­n kan met twee spelers tegelijk Chronopoli­s betreden worden. Alle activiteit­en in de game kunnen dan ook met twee spelers gespeeld worden. Een nadeel van deze split-screen functie is wel dat alles vrij vaak chaotisch wordt door een slechte camera. Dit is al merkbaar met één speler, maar is nog nadrukkeli­jker aanwezig met twee spelers. LEGO Marvel Super Heroes 2 is een pure LEGO game zoals zijn voorganger­s ook waren. Het spel bevat de kenmerkend­e gameplay en humor in combinatie met Marvel. Het is Traveler’s Tales opnieuw gelukt om de game boordevol activiteit­en te stoppen en interessan­t te houden, ook al zijn er niet veel nieuwe elementen aan de formule toegevoegd. De verhaalmis­sies zijn op een sterke manier opgebouwd en bevatten plezier voor alle leeftijden. Het spel is als eenzame speler te spelen, maar doordat de meeste puzzels teamwork bevatten is het een aanrader om met twee spelers schurk Kang te stoppen. De wereld redden was nog nooit zo leuk. (De Telegraaf/Foto: cdn.akamai.steamstati­c.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname